• prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Delegacija Vlade FBiH posjetila Kalesiju

Datum: 6.09.2017. 12:22

Ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramić, ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić i ministar razvoja poduzetnistva i obrta FBiH Amir Zukić sastali su se danas sa načelnikom Kalesije Seadom Džafićem sa kojim su razgovarali o pomoći ovoj općini, odnosno infrastrukturnim projektima za dobrobit građana. 

Načelnik Džafić sa saradnicima, ministre je upoznao sa projektima koji su u toku i čija realizacija se provodi, ali i sa projektima koje je kandidirao kod ministarstava za koje očekuje pomoć, a to su prije svega izgradnja kanalizacione mreže, hladnjače te gradske toplane, ali i regulacija korita rijeke Spreče. 

Na sastanku su potpisani i ugovori sa ministrom za prostorno uređenje Josipom Martićem, a tiče se 100.000 KM za sanaciju klizišta u kalesijskom naselju Jajići, te sa ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem također vrijednosti 100.000 KM a riječ je o izgradnji puta TC Omega-Drvenički lug. 

Sredstva za ovu namjenu su obezbjeđena Budžetom FBiH i drago mi je da sam danas po prvi put u Kalesiji i da potpisujemo ovako vrijedan ugovor. Mi ćemo i dalje pomagati općinu Kalesija i nadamo se da će naša saradnja i u narednom periodu biti nastavljena za dobrobit svih rekao je ministar Josip Martić. 

Zadovoljan posjetom danas bio je i ministar Edin Ramić koji od ranije ima dobru saradnju sa općinskim načelnikom, a jedan od najznačajnih projekata je zbrinjavanje 79 osoba koje imaju status raseljenih osoba izgradnjom stambenih jedinica, ali i projekti koji se tiču infrastrukture i razvoja. 

Ramić je kazao da je Kalesija prvi oslobođeni grad u BiH i da je stradao veliki broj stambenih jedinica na ovom području, što će se u budućnosti osposobiti i urediti. 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da Kalesija već koristi određene projekte koje ima ovo ministarstvo te da će ova općina biti i dio projekta IFAD7, ali i projekta za navodnjavanje poljoprivrednih parcela jer ista raspolaže sa mnogo obradivog zemljišta. 

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta na čelu sa Amirom Zukićem već ranije je pomoglo našoj općini, a riječ je o projektu uređenja industrijskih zona, a na radnom sastanku je obećao da će ta saradnja biti i dalje nastavljena i da Kalesija ima možda i najbolji položaj u BiH te da to treba iskoristiti za dalje širenje i ulaganja. 

Načelnik Sead Džafić se zahvalio ministrima na posjeti te je podcrtao da će Kalesija biti ta općina koja će se razvijati, zapošljavati i ulagati u sopstveni razvoj kako bi građanima bilo bolje. 

 

 

 

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.