Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Dvadeset osoba iz Kalesije u saradnji sa Općinom počinje se baviti pčelarstvom

Datum: 13.05.2020. 09:50

Općinski načelnik Sead Džafić uz saradnju sa britanskom humanitarnom organizacijom za međunarodnu pomoć i razvoj Muslim Aid iz Sarajeva ovih dana je potpisao ugovore sa dvadeset korisnika sa područja Kalesije u okviru projekta „Smanjenje siromaštva kroz pčelarstvo“, a riječ je o nabavci pčelinjih društava.

Vrijednost projekta je preko 32.000 KM, s tim da ima i učešće osoba koje su dobile pčelinja društva.

Ovdje je riječ o projektu gdje mi kao Općina izdvajamo 644 KM kao i organizacija Muslim Aid dok krajnji korisnik plaća 322 KM za pet pčelinjih društava sa potvrdom o zdravstvenom stanju pčela i matica, šest ramova pčelinjeg legla, četiri rama meda i perge, kao i pet LR košnica i sva potrebna oprema, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Isporuka pčela i opreme trebala bi biti u narednoj sedmici, a načelnik Džafić je obećao da će ovakvih i sličnih projekata biti i u budućnosti kako bi se pomoglo onima koji se žele baviti pčelarstvom.

Ono što krajnjeg korisnika obavezuje svakako je da pčelinja društva i opremu koju dobije naredne tri godine ne smije izdati trećoj osobi, prodati ili otuđiti.

Također sve osobe koje su putem javnog poziva ostvarile pravo na ovu pomoć imat će i edukaciju kao i svu potrebnu pomoć u bavljenju pčelarstvom.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map