Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Izvršeno deminiranje novih površina na Lisači

Datum: 5.11.2019. 19:30

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su civilnim vlastima Općine Kalesija predale na korištenje 59.716 kvadratnih metara očišćene površine od mina na lokalitetu Lisača.

Prilikom deminiranja ovog lokaliteta korištena je metoda tehničko izviđanje, te su pronađena i uništena 64 minsko eksplozivna sredstva.
Riječ je o jako teškom terenu, a deminiran je dio oko spomen obilježja na Lisači koji je jako bitan jer se bliži i godišnjica obilježavanja bitke te pobjede Armije RBiH na ovoj koti. Tokom deminiranja jako je bitno napomenuti da su Oružane snage BiH imale logističku pomoć Općine Kalesija i načelnika Seada Džafića koji je i najzaslužniji za procese deminiranja na području naše općine, kazao je koordinator za deminiranje u Civilnoj zaštiti Fikret Križevac.

On ističe da pored ovog projekta Oružane snage rade i na deminiranju Visa, a nastavak projekta deminiranja na Lisači očekuje se naredne godine kada bi trebalo da se uključe I timovi Uprave Civilne zaštite FBiH.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map