Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Jučer u Hemlijašima ukopano osam bošnjačkih civilnih žrtava koje su ubijene a zatim spaljene

Datum: 9.05.2018. 13:26

U kalesijskom naselju Hemlijaši jučer je klanjana dženaza i obavljen ukop za osam ubijenih civila Bošnjaka 8.maja 1992.godine. 

Vojnici tzv. Vojske Republike Srpske potpomognuti vojnicima Jugoslovenske narodne armije tog dana su u nasleju Hemlijaši prvo ubili, a zatim i zapalili Bošnjake čije kosti su našle svoj smiraj nakon 26 godina. Za ubistvo Bošnjaka još niko nije pred organima odgovarao iako se nalogodavci i izvršioci ovog zločina znaju. 

Prije klanjanja dženaze, cvijeće na spomen obilježje Senada Mehdina Hodžića narodnog heroja položio je općinski načelnik Sead Džafić te šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović.

Dženazu namaz u Hemlijašima predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je, u prigodnom obraćanju okupljenima naglasio da su duše žrtava, još u trenutku pogubljenja, našle svoj smiraj koji njihove ubice nikada neće naći.

 

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map