Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Ministar privrede TK Osman Puškar sastao se sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem

Datum: 13.06.2018. 14:51

Ministar privrede u Vladi TK Osman Puškar sa saradnicima boravio je danas u zvaničnoj posjeti Općini Kalesija gdje se sastao sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem sa kojim je razgovara o poduzetničkim zonama i privatno-javnom partnerstvu te razvoju općine Kalesija. 

Općina Kalesijaprednjači u odnosu na druge općine u našem kantonu kada su u pitanju Regulacioni planovi za industrijske zone, a evo sada imaju i Agenciju za razvoj. Mi smo došli da vidimo kako možemo pomoći, ali i da “prepišemo” neke stvari koje su oni prvi uradili i da prenesemo u druge sredine, kazao je ministar Osman Puškar. 

Načelnik općine sa svojom ekipom je uspio da neke stvari uredi prije drugih i zaista mu čestitam na tome, mi ćemo pomoći da ova općina bude još uspješnija rekao je Puškar. 

Općinski načelnik Sead Džafić ministra i njegove saradnike upoznao je sa problemom kada je u pitanju raskid ugovora sa poljoprivrednicima za poljoprivredno državno zemljište koje je u zakupu, a na kojem je planirana izgradnja proizvodno-poslovnih objekata. 

Također, načelnik je kazao da ministarstvo na čijem je čelu Osman Puškar mora što hitnije krenuti u procedure izmjena zakona koji koče razvoj privrede i čija bi izmjena pomogla da se investitori lakše odlučuju za investiranje i ulaganje u TK i BiH. 

On se zahvalio ministru Puškaru na svemu što čini da pomogne privredi i razvoju našeg kantona. 

Na sastanku je bilo riječi i o primjeni Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji u mngo čemu može pomoći lokalnim zajednicama da zajedno sa stranim ili domaćim ulagačima krenu u realizaciju određenih projekata koji imaju ekonomsku opravdanost. 

Sastanku su prisustvovali savjetnik načelnika Fikret Suljkanović, šef u Službi za privredu i budžet Abdulah Gutić, šeg u Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko – pravne poslove Zijad Kulanić kao i direktor Agencije za razvoj Općine Kalesija Edin Glogić. 

 

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map