Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Nevrijeme prouzrokovalo materijalne štete preko 2 miliona KM na području Kalesije

Datum: 30.07.2018. 13:29

Još uvijek se zbrajaju štete nastale usljed elementarne nepogode koja je zapadni dio općine Kalesija zadesila u petak. Prema preliminarnim  informacijama prispjelim sa tarena danas do 12:00 sati, materijalna šteta je preko 2 miliona KM. Jedna porodica je evakuisana i Općina Kalesija joj je obezbjedila adekvatan smještaj.

Do sada je zaprimjeno 80 prijava šteta koje su nastale u MZ Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Donje i Vukovije Gornje. 

Prijavljeno je 16 klizišta, oštećenje na 30 stambenih objekata, 35 pomoćih objekata, šest oštećenja na putevima, 7 mostova, 45 dunuma poljoprivrednog zemljišta zasijanog raznim kulturama je uništeno, a oštećene ili uništene su 42 mašine, 6 plastenika, 4 voćnjaka, 5 bunara i 7 potpornih zidova. 

Ekipe Civilne zaštite općine Kalesija i PVJ Kalesija rade na crpanju vode iz bunara koji su stradali u poplavama, dok ekipe Doma zdravlja obilaze domaćinstva kako bi izvršili potrebnu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Na terenu su i ekipe Crvenog križa Kalesija koje pomažu stanovništvu.

Vodena bujica je uništila dva sportska igrališta (FK Mladost Kikači i FK Sloga Tojšići), nanijela veće štete na privrednim društvima (Gribaja, Betonara Bukvarević, Feal-plastik Vukovije), oštećene su dvije vodenice i jedan ribnjak. 

Općinski načelnik Sead Džafić obišao je ugrožena područja te je istakao da će biti potrebna pomoć većih nivoa vlasti kako bi se sve saniralo i kako bi što prije krenulo u regulaciju korita rijeke Gribaje koja je prouzrokovala probleme.

Radnici JP Vodovod i kanalizacija Kalesija osposobili su nastale kvarove na vodovodnpj mreži tako da je normalizovano vodosnabdijevanje u Kikačima i Tojšićima, a radnici KP “Komunalac” rade na otklanjanju i čišćenju otpada.

 

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map