Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Obilježen Dan MZ Miljanovci, otvoreno igralište u Jahićima, položen kamen temeljac za spomen obilježje i otvoren Dom kulture

Datum: 18.05.2019. 08:50

Općinski načelnik Sead Džafić sa savjetnikom Fikretom Suljkanovićem, sekretarom Mujom Tosunbegovićem te predsjedavajućim Općinskog vijeća Kalesija Enesom Idrizovićem jučer je položio cvijeće i proučio Fatihu na spomen ploči u Miljanovcima u sklopu obilježavanja Dana MZ te dvadesetsedme godišnjice od bitke na Bjeljevcu, mjestu gdje je zaustavljen agresor i JNA.

Cvjeće su položili i predstavnici MZ Miljanovci na čijem čelu je Ekrem Hasanović, predstavnici boračkih kategorija te članovi političkih partija.

Svake godine nas je sve manje i manje na obilježavanju ovog bitnog datuma. Ovdje nije branjena samo Kalesija, ovdje slobodno mogu reći da je odbranjena Tuzla ali i BiH jer je zaustavljen daleko nadmoćniji neprijatelj, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

O ovom datumu i bitnosti bitke na Bjeljevcu i kako su pripadnici TO BiH zaustavili tenkove i i agresorsku vojsku govorio je ratni komandant Muhamed Avdić koji je istakao da mlađim naraštajima treba pričati o hrabrosti tih momaka.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, općinski načelnik je zajedno sa predstavnicima MZ obišao i zaseok Jahići gdje je zajedno sa državnim prvakom u karateu Amarom Jahićem u upotrebu pustio novoizgrađeno igralište koje će koristiti mališanima ovog zaseoka.

Načelnik je obišao i zaseok Živčići gdje traju radovi na pripremi terena za asfaltiranje i uređenje puta.

Miralem Hasanović predsjednik GO za uređenje PŠ Miljanovci, načenika i delegaciju je upoznao i sa aktivnostima koje se vode kada je u pitanju uređenje ove obrazovne ustanove za čije uređenje je sredstva dala Općina Kalesija organizacija World Wision te sam načelnik kao vlasnik kompanije UNIS TOK i mještani.

Općinski načelnik je u sklopu obilježavanja ovog bitnog datuma zajedno sa predsjednikom Vijeća te sa predsjednikom GO za izgradnju centralnog spomen obilježja položio i kamen temeljac za izgradnju obilježja za osamanest miljanovačkih šehida koji živote dadođe za slobodu BiH.

Ovo je bitna stvar za Miljanovce, izgradnja spomen obilježja ispred Doma kulture gdje će djeca učiti historiju i svi će znati šta se ovdje dešavalo, ko nas je napadao sa oružjem i od koga smo se branili, kazao je Džafić.

Uz prisustvo velikog broja mještana ove MZ u upotrebu je pušten i novosagrađeni objekat Doma kulture čiju izgradnju je finansirala Općina Kalesija.

Od rata do mog dolaska na funkciju načelnika Miljanovci su bili zapostavljeni, nisam mnogo obećao u svojoj predizbornoj kampanji, ali sam mnogo uradio u ovoj MZ. Od mog dolaska u Miljanovce smo uložili preko 200.000 KM, uradili smo vodu, pomogli asfaltiranja, rasvjetu, obnovili ovu zgradu, uradili igrališta, istakao je načelnik na Svečanoj sjednici koja je upriličena u povodu Dana MZ Miljanovci.

Zbog svega navedenog Vijeće MZ Miljanovci je načelniku uručilo i zahvalnicu kao znak zahvalnosti što nije zaboravio ovo naselje i što je pokazao da se može kad se hoće dosta toga uraditi.

Na kraju načelnik je obećao pomoći i izgradju parking prostora pored mjesne džamije ali i pomoć u izgradnji Centralnog spomen obilježja poginulim borcima iz Miljanovaca.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map