Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Obilježena godišnjica ubistva milicionera u Kalesiji

Datum: 12.03.2021. 15:44

Delegacija Općine Kalesija predvođena sekretarom Mujom Tosunbegovićem te Hatom Mujčinović šeficom u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić sa vijećnicima, Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici boračkih udruženja i organizacija te članovi porodica danas su položili cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježljima ubijenim miliocionerima Seadu Bukvareviću, Zijadu Živčiću i Seadu Avdiću.

Oni su ubijeni od strane pripadnika SDS-a iz kalesijskog naselja Dubnica, ali za ova ubistva nikada niko nije procesuiran.

Oni su prve žrtve agresije na našu domovinu i ubijeni su braneći Republiku BiH. Njihov ubica, ali i nalogodavci nikada nisu izvedeni pred sud da odgovaraju, a svi znamo ko su, kazao je Ismet Mešić nekadašnji načelnik policije u Kalesiji.

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović istakao je da će u narednom periodu Općina Kalesija pronaći lokaciju u samom centru grada kako bi se izgradio spomenik ubijenim milicionerima gdje će moći doći i učenici ali i sadašnji policajci kako bi saznali istinu o hrabrosti ovih ljudi.

Tosunbegović je rekao da je načelnik Općine Sead Džafić pokrenuo i inicijativu da se 12.mart uvrsti u bitne datume za obilježavanje na području naše općine.

Porodice ubijenih milicionera traže od Suda BiH da konačno pred lice pravde izvedu odgovorne za ovaj sločin. Građani Kalesije znaju da su 12.marta 1992.godine kadrovnici tadašnjeg SDS-a Rado Janković, Marinko Todić, Milan Todić, Milutin Ivanović te Vinko Todić učestvovali u ubistvu milicionera te postavljanju barikada na magistralnom putu u Dubnici nedaleko od Kalesije.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map