Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Održana manifestacija “Susret sa dijasporom”

Datum: 29.12.2017. 09:09

U Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” u Kalesiji sinoć je održana manifestacija pod nazivom “Susret sa dijasporom”.

Općinski načelnik Sead Džafić kazao je u svom obraćanju da će u 2018.godini biti uspostavljena kancelarija za dijasporu gdje će oni koji svoj odmor provode u BiH moći doći brže do određenih dokumenata, i gdje će im biti pružena  pomoć ukoliko žele pokrenuti određene biznise.

Načelnik se zahvalio svima na dolasku, obećavši da će druženje biti upriličeno i u toku ljetnih odmora kada će više sadržaja biti u Kalesiji.

O uspješnjim Kalesijcima i o  temi  “Kalesija jučer, danas, sutra” govorila je pomoćnica načelnika Hata Mujčinović koja je prisutne upoznala sa bogastvom koje posjeduje Kalesija, a to su ljudi. 

O dijaspori, povratku, ulaganju, pomoći ali i investicijama govorio je Suad Bešlić koji se iz Njemačke vratio u svoju domovinu i pokrenuo firmu “Sućo” u Živinicama gdje se rade konstrukcije za vatrogasna vozila i gdje trenutno radi 30 osoba. 

On je istakao da ima želju da proširi proizvodnju i na teritorij Kalesije u 2018.godini, ali je pozvao i sve ljude iz dijaspore da pomognu svoju domovinu i da podrže našu općinu i njen razvoj. 

U kulturno-zabavnom programu nastupili su prvaci Bosne i Hercegovine u folkloru, članovi KUD-a “14.maj” iz Tojšića sa prvim i drugim ansamblom gdje su se predstavili koreografijama “Makedonija” i “Duj, Duj”, kao i Eldin Barčić učesnik takmičenja Zvezde Granda uz muzičku pratnju profesora muzike Nihada Mešića. 

Nakon programa u sali BKC-a u galerijskom prostoru je upriličen obilazak spomen sobe “Kalesijski heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995”, kao i razgledanje izložbe fotografija “Srebrenički put pakla 1995-2015” autora Ahmeta Bajrića Blicka. 

Zatim je uslijedilo druženje, gdje su građani Kalesije koji su u BiH došli na odmor imali mogućnost da u razgovoru sa općinskim načelnikom saznaju šta je sve urađeno i šta će se raditi u narednom periodu. 

 

 

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map