Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Općinski načelnik potpisao ugovore za izgradnju 12 stambenih objekata u Kalesiji

Datum: 20.08.2019. 08:30

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je ugovore sa 12 porodica sa područja općine Kalesija koji su ostvarile pravo na izgradnju novih stambenih objekata u okviru programa za oporavak od poplava koji naša općina realizira sa Razvojnim projektom Ujedinjenih nacija (UNDP) te sa nevladinom organizacijom „Hilfswerk Austria International“.

Riječ je o porodicama koje su ostale bez domova u poplavama i klizištima 2014.godine. Mi smo za njih obezbjedili placeve kao i svu potrebnu dokumentaciju kako bi donatori prihvatili partnersko ulaganje u izgradnu novih stambenih objekata. Također naše učešće u svemu ovome je i sa po 5.000 KM po domaćinstvu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Prema riječima načelnika ovih dana trebalo bi da se uvedu i građevinske firme koje su dobile posao kako bi do zime kuće bile spremne za useljenje.

U okviru ovog programa ranije je izgrađeno šest stambenih objekata a jedan je saniran. Ukupna vrijednost projekta prelazi milion KM. A Općina Kalesija je zajedno sa UNDP-om i Hilfswerkom podržala i razvoj i unapređenje poljopprivredne proizvodnje što se ogledau nabavci i isporuci repromaterijala, kao i podršku zapošljavanju za porodice koje su izgubile dom u klizištima i poplavama 2014. godine.

Općinski načelnik Sead Džafić zahvalio se donatorima istakavši da će Općina Kalesija nastaviti da pomaže porodicama koje su stradale u poplavama i klizištima te da će zajedno sa donatorima provoditi nadzor nad izgradnjom pomenutih stambenih jedinica.

Porodice koje su potpisale ugovore za izgradnju stambenih objekata su: Rešid Karić, Hasan Bureković, Enver Salčinović, Sulejman Zejnilović, Fatima Hercegovac, Mirsad Mujkanović, Refik Zejnilović, Avdo Zejnilović, Avdo Ikanović, Bajro Barčić, Avdo Selimović i Hajrija Mešanović.

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, finansira ga Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i partnerskim općinama i gradovima.

Program se implementira u 44 općine i grada u BiH: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map