Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Počinje gradnja pet stambenih objekata za srpske povratnike u Kalesiji

Datum: 15.05.2020. 13:27

Općinski načelnik Sead Džafić danas je potpisao ugovore o izgradnji stambenih jedinica za pet porodica srpske nacionalnosti koje se žele vratiti u Kalesiju.

Riječ je o projektu koji Općina Kalesija provodi zajedno sa Republičkim sekretarijatom za raselja lica i migracije Republike Srpske, a finansijska sredstva obezbjedio je Saudijski fond za međunarodni razvoj – SFD.

Ovo je projekat stambenog zbrinjavanja raseljenih lica i povratnika i drago mi je da krećemo u realizaciju toga. Pet stambenih jedinica u ovoj godini će biti završeno od čega dvije u Zelini, po jedna u Dubnici, Zoljama i Jeginovom Lugu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić prilikom potpisivanja ugovora sa povratnicima srpske nacionalnosti.

Potpisivanjem ovog ugovora korisnici donacije se obavezuju da će se vratiti u mjesto gdje obnavljaju i rade stambeni objekat, a ukoliko koriste alternativni smještaj bilo gdje na teritoriji BiH iz istog moraju izaći odmah po završetku svoga stambenog objekta, istakao je Džafić.

Cvijeta Bećarević iz Zeline zahalila se načelniku Kalesije za sve napore koje je uradio da se donacija obezbjedi i da joj se napravi stambeni objekat u kojem će proživjeti kako kaže stare dane na svokm ognjištu.

Izvođač radova na izgradnji i obnovi kuća je tuzlanska kompanija Tom-Cat, a radovi bi trebali početi već naredne sedmice.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map