Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Položeno cvijeće i proučena fatiha na spomen obilježju Senadu Požegiću

Datum: 14.05.2018. 14:52

Općinski načelnik Sead Džafić položio je u petak cvijeće i proučio fatihu na spomen obilježju Senadu Požegiću koji je poginuo 11.maja 1992. godine u Kalesiji.

Cvijeće su položili i predstavnici boračkih udruženja, političkih stranaka te članovi porodice.

Mi nikada nećemo zaboraviti naše heroje i one koji su dali svoje živote da bi mi danas imali slobodu i da bi imali domovinu. Senad Požegić je bio hrabar momak, došao je iz Rainaca Donjih da brani Kalesiju i nedaleko od ovog spomen obilježja je i ubijen od strane agresora, kazao je načelnik Sead Džafić.

On je izrazio žaljenje što na obilježavanju ovakvih događaja nema većeg broja Kalesijaca koji trebaju da znaju šta se desilo na ovim prostorima.

Senad Požegić u pripreme za odbranu Bosne i Hercegovine uključio se u januaru 1992.godine u sastavu prve specijalne jedinice Patriotske lige Kalesija i bio je jedan od organizatora otpora u Raincima Donjim. Početkom agresije na Kalesiju njegova jedinica je prerasla u Protivoklopni vod Opštinskog štaba TO Kalesija u kojoj je Senad bio zamjenik komandira.Odlikovan je i najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

Organizatori obilježavanje godišnjice smrti Senada Požegića su Patriotska liga Kalesija i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map