Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Snježne padavine nisu uticale na plavljenje podvožnjaka

Datum: 21.04.2017. 12:16

Iako je ovih dana bilo kišnih i snježnih padavina ipak nije došlo do plavljenja podvožnjaka u blizini Gradske dvorane u Kalesiji. Put Kalesija – Zelina – Jelovo Brdo – Gojčin prohodan je za saobraćaj, za raziliku od prethodnih mjeseci i godina kada je zbog manjih padavina saobraćaj na ovoj dionici bio obustavljen.  

Problem je riješen zahvaljajući angažmanu općinskog načelnika Seada Džafića i njegovih saradnika koji su prije dvadesetak dana obišli navedenu lokaciju i detektovali ključne probleme zbog čega dolazi do čestog plavljenja podvožnjaka.  

Uposlenici civilne zaštite i JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija su nakon ove posjete pročistili odvodne cijevi i iskopali kanale za odvodnju površinskih voda,  čime je onemogućeno izlivanje vode na dijelu puta ispod podvožnjaka u Kalesiji.

Nakon obavljene kontrole izvedenih radova ustanovljeno je da se odvodni kanali pune vodom i da je podvožnjak trenutno siguran, ukoliko ne dođe do većih padavina u narednim danima.   

Mišljenje struke je da bi problem mogao nastati ukoliko nivo Spreče poraste za dodatnih pola metra. U tom slučaju bi moglo doći do izlivanja Spreče iz korita i punjenja odvodnih kanala, što bi ponovo moglo prouzrokovati izlivanje vode ispod podvožanjaka.    

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map