Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

U Kalesiji obilježena godišnjica formiranja II korpusa Armije RBiH

Datum: 29.09.2021. 11:40

U okviru obilježavanja 29.godišnjice formiranja II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacija Općine Kalesija predvođena općinskim načelnikom Seadom Džafićem te delegacija Koordinacije boračkih udruženja Općine Kalesija položile su cvijeće i proučile fatihu na Centralnom spomen obilježju.

Mlađim generacijama svi trebamo pričati o uspjesima boraca Armije RBiH, o II korpusu koji je imao veliku zonu odgovornosti. Mnogi pripadnici ovog časnog korpusa danas nisu sa nama, dali su svoje živote da bi mi danas uživali slobodu i da bi imali domovinu BiH, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On ističe da su pripadnici II korpusa Armije RBiH vodili tokom agresije časnu borbu za očuvanje domovine BiH i u tome su uspjeli.

Mumin Avdić predsjednik Organizacije RVI Kalesija ističe da je ponosan što je branio domovinu pod zastavom II korpusa, istakavši da je Predsjedništvo RBiH “Oredenom heroja oslobodilačkog rata” odlikovalo tri pripadnika 2. korpusa Mehdina Hodžića, Nesiba Malkića i Hajrudina Mešić.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map