Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

U prvom oslobođenom gradu obilježen Dan državnosti BiH

Datum: 25.11.2019. 10:45

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji te na spomeniku poginulim borcima NOR-a danas je počelo obilježavanje 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u prvom oslobođenom gradu tokom agresije Kalesiji.  

U povodu ovog velikog praznika za našu domovinu, održana je i Svečana akademija na kojoj su govorili općinski načelnik Sead Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović, a referat o bitnosti i očuvanju domovine iznio je profesor Sead Selimović.

Svoj doprinos obilježavanju 25.novembra dali su i učenici OŠ Rainci Gornji recitalima o Bosni kao i učenici OŠ Kalesija te članovi GKUD-a „Halisije“ Kalesija.

Ovaj dan je bitan za sve nas. Mnogo krvi naši su saborci prosuli da bi mi danas imali slobodnu domovinu i da bi uživali u svim njenim ljepotama. Bosne i Hercegovine je bilo i biće u granicama Drina, Una, Sava i Jadransko more, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

O ovom datumu govorio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović prisjetivši se i 25.novembra 1994.godine kada je oslobođena Lisača mjesto odakle su četničke horde sijale smrt na ovim prostorima.

Bosna i Hercegovina je država o kojoj se mnogo piše, ali vrlo malo zna. Historiju Bosne uglavnom su pisali autori različitih stručnih i naučnih profila iz susjednih država, Srbije i Hrvatske. O tome je i ovisilo i čija je Bosna. Ako je autor bio iz Srbije, Bosna je bila „vekovna srpska zemlja“, a ako je bio iz Hrvatske, Bosna je bila „povijesna hrvatska zemlja“, kazao je u svom referatu profesor dr. Sead Selimović.

On se prisjetio duge historije Bosne i Hercegovine te njenog krvavog puta koji je prošla do svoje nezavisnosti.

Poseban akcentat profesor je stavio na zasjedanje ZAVNOBiH-a te njegov značaj za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Svečane akademije upriličena je i izložba u galeriji BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija pod nazivom „Ja, Ban bosanski Kulin“.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map