Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Zasjedao Krizni štab općine Kalesija vezano za korona virus

Datum: 10.03.2020. 16:27

Na sjednici Općinskog štaba CZ Kalesija koja je održana danas a vezano za pojavu korona virusa na području Bosne i Hercegovine, usvojen su zaključci, kao i preporuke građanima naše općine.

Pozivaju svi građani koji imaju stalni ili privremeni boravak u Federaciji BiH odnosno stanuju na području općine Kalesija a koji su se vratili u posljednjih sedam dana u BiH iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Njemačke, Slovenije i Hrvatske ¸da se jave u najbližu Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Kalesija, bez obzira da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti ili Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja u Kalesiji ili Službu hitne medicinske pomoći.

Preporučuje se građanima Kalesije, da izbjegavaju putovanje izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH, kongresa, sajmova, seminara i slično, kao i masovna javna okupljanja na području općine Kalesija.

Općinski štab civilne zaštite koji je ujedno i Krizni štab općine Kalesija, apeluje na građane da ne podliježu neprovjerenim informacijama i panici. Smatra se da  je u ovom momentu potrebna i neophodna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.

Podsjećaju se građani na generalne preporuke Federalnog ministarstva zdravstva za stanovništvo s ciljem smanjenja rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe), čija je sezona u toku, a koji se odnose i na smanjenje rizika od korona virusa:

-Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
-Izbjegavati okupljanja na javnim mjestima.
-Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
-Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
-Potrebno je držati distancu od najmanje jednog metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu ili imaju povišenu temperature,
-Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
–Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.
-Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, ODMAH potražite medicinsku pomoć.

Općinski štab civilne zaštite  dao je ovlaštenja  se se u sklopu JZU Dom zdravlja Kalesija formira Krizni štab za korona virus na čelu sa direktorom Doma zdravlja i epidemiologom ove ustanove, radi preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti u cilju provođenja preventivnih mjera za borbu protiv korona virusa.

Također, zadužuje se JZU Dom zdravlja Kalesija da prati potrošnju dezinfekcionih sredstava potrebnih za pojačanu dezinfekciju i dezinsekciju Javnih ustanova i objekata u kojim se okupljaju građani na području općine Kalesija i da u slučaju potrebe nabave nove količine neophodnih sredstava i ista stave  stave na raspologanje Oćinskom štabu CZ Kalesija.

Sanitarni inspektor naložio je mjere pojačanog higijenskog nadzora ( čišćenje pojačanim dezinfekcionim sredstvima,provjetravanje i druge radnje).

Zadužuje se služba za opću upravu i društvene djelatnosti da putem povjerenika u mjesnim zajednicama prikuplja informacije o građanima koji su nedavno u posljednjih 14 dana doputovali iz ugroženog područja Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Njemačke, Slovenije, Hrvatske ¸da su isti dužni da se  jave u najbližu Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Kalesija.

Na Općinskom štabu je donesena Odluka i da se zaduži PU Kalesija da u sklopu redovnih aktivnosti vrši prikupljanje podataka o građanima koji su boravili  u ugroženoj zoni od epidmija korona virusa i iste uputi na obavezu telefonske prijave nadležnoj HES službi JZU Dom zdravlja Kalesija.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map