Centralno obilježavanje Dana šehida za Kalesiju održano u džematu Lipovice

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kalesija danas je u džematu Lipovice održana Centralna svečanost obilježavanja Dana šehida za područje naše općine.

Drugi dan Ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida u znak sjećanja na one koji živote dadoše za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Povodom Dana šehida u džematu Lipovice otvoreno je spomen obilježje i česma gdje su uklesana imena šehida i poginulih boraca Armije Republike BiH iz ovog kalesijskog naselja.

Spomen ploču su otkrili općinski načelnik Sead Džafić i ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramić.

Mi nikada ne smijemo zaboraviti one koji živote dadoše za nas, za našu slobodu. Svi mi trebamo se ujediniti jer samo kao takvi bit ćemo oslonac za razvoj države. Agresor ne miruje samo što sada ne pucaju puškama, nego nas napadaju na druge načine i sa istoka i sa zapada. Mi iz ovoga moramo izaći kao pobjednici jer mi druge države nemamo, ovo je naša domovina, naša zemlja, rekao je općinski načelnik u svome obraćanju.

Emotivno obraćanje imao je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Kalesiji Enver ef.Alić koji je kazao da su mnoge majke u BiH u toku agresije izgubile sedam, šest, pet sinova i da neke od njih nisu dočekale da sahrane kosti svojih najmilijih. O njima treba svi zajedno da brinemo i da se uvijek sjećamo onih koji su ubijeni iz razloga što su željeli nezavisnu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Naših šehida se trebamo sjećati svakog dana, a ne samo na Dan šehida, istakao je Alić.

Ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramć u svome obraćanju prisjetio se ratnih dana kada je kao tek punoljetan pripremao se za odbranu domovine.

Mnoge poginule čija su imena uklesana na ovoj ploči znam, bili su dobri borci, dobri ljudi. Svi mi znamo ko nas je napadao, svi znamo ko je agresor koji je ubijao naše djedove, očeve, braću. Mi treba da budemo svjesni da će možda i naše potomke isti taj agresor napadati, ali sada moramo biti spremniji da branimo domovinu. Borci 1992.godine su u svojoj obući bez vojne uniforme stajali u odbranu države, zapitajmo se sada da li je naša omladina spremna za takvo što. Mi moramo odgojiti ljude koji će biti spremni da brane državu, ali isto tako da ojačaju privredno našu domovinu kako bi nam svima bilo bolje, istakao je Ramić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija dr.Enes Idrizović, predstavnici boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz rata kao i mjesni imami iz kalesijskih džemata.

Predsjednik Vijeća MZ Lipovice-Sarači Ademir Imamović zahvalio se svima koji su došli u Lipovice, a psoebno se zahvalio onima koji su podržali izgradnju spomen obilježja. Najzaslužnijim su danas uručene i zahvalnice, a među kojima je općinski načelnik Sead Džafić, ministar Edin Ramić, Medžlis IZ Kalesija, vlasnik kompanije “Izazov” Esad Jakubović, direktor firme “Metal Mujkić”, Mujo Mujkić te predstavnicima političkih partija.