Dan bijelih traka, iz Kalesije poručeno, zločine u Prijedoru i BiH nećemo zaboraviti

Više građana okupilo se danas u Kalesiji gdje su šetnjom kroz grad obilježili Dan bijelih traka, sjećanje na 31.maj 1992.godine.

Bijelom trakom oko ruke i isticanjem bijelih zastava na domove označavano je nesrpsko stanovništvo u Prijedoru 1992.godine.

Ovako su nacisti označavali žrtve u Drugom svjetskom ratu. Misli smo da se to više nikada neće ponoviti, ali se ponovilo u Prijedoru 1992.godine, kazao je u svome obraćanju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem ef.Mešanović.

On je kazao da Bošnjaci nikada neće zaboraviti žrtve zločina i genocid koji je nad njima počinjem i da će mlađe generacije o tome govoriti bez obzira koliko agresor i oni koji su to počinili zabranjivali da se govori.

Mi danas nosimo bijelu traku oko ruke, da pokažemo da smo tu, da nas ima. Nisu nas ubili, nisu našu domovinu zauzeli. Građani Kalesije neće zaboraviti Prijedor i neće zaboraviti zločine u BiH, rekao je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

Organizator obilježavanja 31.maja Dana bijelih traka u Kalesiji je BKC „Alija Izetbegović“ uz pomoć Medžlisa IZ Kalesija i nevladinih udruženja.