Delegacija iz Turske posjetila općinu Kalesija (FOTO)

Delegacija iz Turske, koju su predvodili Hamza Yavuz, predsjednik udruženja Bošnjaka iz Izmira i Hayrijye Kosova, predsjednica udruženja žena Balkan – Bursa, posjetila je danas općinu Kalesija. U razgovoru sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem, pored ranije najavljene saradnje u oblasti tekstilne industrije, razgovarano je o proširenju saradnje u oblasti ekonomije, kulture, sporta i nevladinog sektora.

Nakon sastanka potpisana su tri protokola. Protokol o zajedničkoj saradnji kojim je općina Kalesija ovlastila Udruženje Bošnjaka iz Izmira i Udruženje žena Balkan iz Burse da imaju ovlasti na pregovorima i donošenju odluka i sastanaka sa relevantnim institucijama u Turskoj sa ciljem bratimljenja općine Kalesija i turskih gradova. Drugim Protokolom planirana je gradnja parka pod nazivom “15. juli PARK DEMOKRATIJA”, u znak sjećanja na poginule prilikom pokušaja državnog udara u Turskoj. Općinski načelnik Sead Džafić je kazao da će općina Kalesija za ove namjene obezbijediti zemljište u krugu MSŠ Kalesija.

Sastanku sa turskom delegacijom prisustvovali su Hasmira Rahmanović – Malić, predsjednica Asocijacije žena Nezavisna lista Sead Džafić, Admir Avdić sekretar Udruženja koje okuplja žene oboljele od raka “Nijemi krik”, i Asim Muratbegović, predsjednik invalidskog odbojkaškog kluba Kalesija. Oni su, također, potpisali Protokol o saradnji sa Udruženjem Bošnjaka iz Izmira i Udruženjem žena Balkan iz Burse.

Općinski načelnik Sead Džafić se zahvalio prijateljima iz Turske na posjeti općini Kalesija i izrazio zadovoljstvo u pogledu najavljene saradnje sa Udruženjima koja okupljaju Bošnjake u Turskoj.

„Razgovarali smo o razmjeni kulture i sporta, kao i podršci Udruženjima žena. Bilo je govora i o ekonomskoj saradnji. Obećali su nam da će naći mašine za otvaranje proizvodnog pogona u oblasti tekstilne industrije, gdje bi uposlili 30-tak žena sa području općine Kalesija. Potpisali smo Protokole i nadam se da će se ispoštovati sve ovo što smo danas dogovorili“, rekao je načelnik Sead Džafić. Dodao je da od prijatelja iz Turske očekuje da dogovore bratimljenje sa općine Kalesija sa nekim općinama iz Turske.

Hamza Yavuz, koji je, ujedno, i vijećnik u općini Bornova je već implementirao jedan projekat na području općine Kalesija. Naime, njegovom zaslugom opremljen je kabinet informatike u OŠ Memići, a mišljenja je da podrška općini Kalesija neće iznostati ni u narednom periodu.

„Hvala načelniku Džafiću koji nas je primio i nadam se da je ovo prvi korak veoma uspješne saradnje. Nastojat ćemo da općinu Kalesija uvežemo sa nekim općinama u Turskoj, u pogledu bratimljenja općina. Naši problemi su zajednički i želja nam je da s naše strane pomognemo našoj braći u Bosni. Za nas je jako bitan socio-ekonomski projekat, kojim želimo pomoći nezaposlenim ženama. Očekujemo konkretnu saradnju u kulturi, sportu, ali i da žene i mladi iz Bosne posjete Tursku“, istakao je Yavuz.

Hayrijye Kosova, predsjednica Udruženja žena “Balkader Bursa”, je bila jako zadovoljna posjetom općini Kalesija i pozvala žene iz Kalesije da posjete Tursku

“Mi 8.marta organiziramo simpozij na pomirenju žena iz cijelog svijeta i nadam se da će žene Kalesije biti naše gošće jer sve traje 13 dana. U Istanbulu, Ankari i Bursi će biti druženja. Ja Kalesiji želim puno sreće i nadam se još boljoj saradnji sa ženama Kalesije”, istakla je Hayriye.

Nakon sastanka u kabinetu općinskog načelnika gosti iz Turske su posjetili Udruženja žena „Nijemi krik“ i „Sumeja“.

FOTO: