MEG projekat šansa za efikasniju administraciju i brži razvoj Kalesije

Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) je dio Programa saradnje Švicarske u BiH, u domenu Lokalne uprave i općinskih usluga, a realizira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Općina Kalesija je odabrana za jednu od 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave s kojima će MEG projekat raditi tokom četiri naredne godine.

Cilj projekta je poboljšanje općinskog sistema upravljanja razvojem, usluga u okolišnim i ekonomskim sektorima. Poboljšanja će rezultirati boljim uslugama za građane na lokalnom nivou, te većom odgovornošću i izgradnjom povjerenja između lokalnih vlasti, građana i privrede. Posebna pažnja će se posvetiti poboljšanju uslova života ugroženih grupa stanovništva.

Predstavnici UNDP-a su načelniku općine Kalesija Seadu Džafiću i njegovim saradnicima prezentirali ovaj projekat i upoznali ih sa obavezama koje stoje pred općinskom administracijom u narednom periodu.

Goran Štefatić iz UNDP-a je, prezentirajući projekat, istakao da je izvršena analiza stanja u općini Kalesija, kako bi se imao potpuni uvid u probleme, a sve s ciljem da se, uz finansijsku podršku, naprave pomaci u određenim oblastima.

“Projekat je vrijedan 21 milion KM i provodi se u naredne četiri godine. Općina Kalesija je jedna od osamnaest općina sa kojom imamo saradnju. Projekat UNDP je mnogo radio na procjeni stanja u općini kako bi planirali naredne korake. Imamo mogućnosti saradnje i poboljšanje rada uprave. Možemo raditi i sa vodovodnim i komunlanim preduzećima, a na osnovu izvještaja koji se urade izvršiće se sufinansiranje određenih projekata koji se kandiduju ispred Kalesije”, kazao je Štefatić.

Općinski načelnik Sead Džafić se nada da će od ovog projekta najveću korist imati građani Kalesije, jer projekat sa sobom donosi kvalitetnije usluge općinske administracije u okološnim i ekonomskim sektorima, ali i znatno brži protok informacija.

“ Očekujemo poboljšanje javne uprave. Želimo brži protok materijala kroz općinu i bolju organizaciju. Pred nas su postavljeni određeni zadaci koje mi trebamo uraditi u narednih sedam dana kako bi se naša općina “popravila” te kako bi lakše došli do donatorskih sredstava”, zaključio je Džafić.

Projektna finansijska sredstva će se izričito usmjeriti na provedbu lokalnih strateških prioriteta i poboljšanje kapaciteta upravljanja razvojem.