Mehmed Đedović na čelu Turističke zajednice općine Kalesija

Jučer je u zgradi Općine Kalesija održana Osnivačka skupština Turističke zajednice općine Kalesija na kojoj je za predsjednika Vijeća izabran Mehmed Đedović iz Miljanovaca.

Osnivačkom skupštinom presjedavao je Mersudin Rizvić direktor kompanije Hankom turs iz Kalesije, a članovi skupštine su sve pravne i fizičke osobe, koje na području općine imaju sjedište ili bilo kakav organizacioni dio i koje ostvaruju prihod pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti.

Ciljevi osnivanja Turističke zajednice općine Kalesija su prije svega unapređenje općih uslova boravka turista kroz formiranje cjelovite turističke ponude, podizanje kvaliteta turističkih usluga, očuvanje i stvaranje prepoznatljivog i privlačnog ambijenta naše općine.

Mi u Kalesiji zaista se imamo sa mnogo stvari pohvaliti, želimo da svi znaju koliko imamo stećaka, gdje su oni smješteni. Želimo da turisti znaju da imamo Atik džamiju, stare bosanske kuće, veliki broj spomenika. Imamo šanse da iskoristimo Vis kako bi paraglajderi iz cijele BiH tu dolazili, a imamo i našu rijeku Spreču koja nije u potpunosti iskorištena, a postoji mogućnost za takvo što, kazao je Mehmed Đedović.

On se zahvalio i općinskom načelniku Seadu Džafiću koji ulaže napore da Kalesiju predstavi u boljem svjetlu i  da se o našoj općini govori kroz kulturno-historijska i prirodna bogatsva koja nismo do sada koristili.  

Mehmed Đedović, rođen je 1971. godine u Miljanovcima, opština Kalesija. Autor je brojnih reportaža i publicističkih tekstova. Poznavalac je kulturno historijskih i turističkih potencijala opštine i njihov najistaknutiji promotor zadnjih dvadesetak godina. Po vokaciji je pisac i autor je dvadesetak autorskih knjiga. Piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Objavljena su mu mnoga djela poput pripovijetki Tragovi, Osluškivanje, Kad se bulbul vratio, Čaj od nane, Malo čudo, romana Sjena kurjaka, Vodi je da teče, Onaj kojeg nema, Ćopak vodoravno, Legionar, zbirki poezije Svjetlo lampe, Nešto se čudno događa, Obična voda te knjiga za djecu Ime mi je Pahulja, Priče iz velike šume, Trava puna mrava.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su nagrade Radija BiH (2002. godine) i Fondacije za izdavaštvo BiH (2004. godine), zatim nagrade Zija Dizdarević (2006. godine), Mak Dizdar (2006. godine), nagrada za najbolju knjigu poezije na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku na Novopazarskim danima poezije u Srbiji 2008. godine.Roman Legionar nagrađen je 2015. godine nagradom Skender Kulenović, te Zlatnom plaketom za najčitaniju knjigu IK Planjax, Tešanj. Priča Mršavi jelen iz knjige za djecu Trava puna mrava nagrađena je 2015. godine nagradom Zlatno Planjaxovo pero. Prvo mjesto na istom konkursu 2018. godine osvojila je i priča Složno jato. Priča Srce fazana 2016. godine ušla je u najuži izbor na konkursu Biber u Novom Sadu i prevedena na albanski i makedonski. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva pisaca BiH 2016. godine za roman Legionar. Knjiga poezije Obična voda nagrađena je od Fondacije za izdavaštvo BiH 2017. godine. Bajka Vile niko ne spominje osvojila je drugu nagradu 2018. u Sarajevu. Autor je brojnih članaka, eseja i reportaža. Urednik je i potpisnik recenzija velikog broja knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima. Prevođen je na albanski, mađarski, makedonski, francuski, engleski i njemački. Član je Društva pisaca BiH.