Ministar privrede TK Osman Puškar sastao se sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem

Ministar privrede u Vladi TK Osman Puškar sa saradnicima boravio je danas u zvaničnoj posjeti Općini Kalesija gdje se sastao sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem sa kojim je razgovara o poduzetničkim zonama i privatno-javnom partnerstvu te razvoju općine Kalesija.

Općina Kalesijaprednjači u odnosu na druge općine u našem kantonu kada su u pitanju Regulacioni planovi za industrijske zone, a evo sada imaju i Agenciju za razvoj. Mi smo došli da vidimo kako možemo pomoći, ali i da “prepišemo” neke stvari koje su oni prvi uradili i da prenesemo u druge sredine, kazao je ministar Osman Puškar.

Načelnik općine sa svojom ekipom je uspio da neke stvari uredi prije drugih i zaista mu čestitam na tome, mi ćemo pomoći da ova općina bude još uspješnija rekao je Puškar.

Općinski načelnik Sead Džafić ministra i njegove saradnike upoznao je sa problemom kada je u pitanju raskid ugovora sa poljoprivrednicima za poljoprivredno državno zemljište koje je u zakupu, a na kojem je planirana izgradnja proizvodno-poslovnih objekata.

Također, načelnik je kazao da ministarstvo na čijem je čelu Osman Puškar mora što hitnije krenuti u procedure izmjena zakona koji koče razvoj privrede i čija bi izmjena pomogla da se investitori lakše odlučuju za investiranje i ulaganje u TK i BiH.

On se zahvalio ministru Puškaru na svemu što čini da pomogne privredi i razvoju našeg kantona.

Na sastanku je bilo riječi i o primjeni Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji u mngo čemu može pomoći lokalnim zajednicama da zajedno sa stranim ili domaćim ulagačima krenu u realizaciju određenih projekata koji imaju ekonomsku opravdanost.

Sastanku su prisustvovali savjetnik načelnika Fikret Suljkanović, šef u Službi za privredu i budžet Abdulah Gutić, šeg u Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko – pravne poslove Zijad Kulanić kao i direktor Agencije za razvoj Općine Kalesija Edin Glogić.