Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Datum: 1.06.2020. 17:59

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Načelnik Džafić je položio cvijeće i proučio Fatihu nevino ubijenim žrtvama Zvornika zajedno sa predstavnicima porodica ubijenih i nestalih osoba te entitetskim i kantonalnim predstavnicima.

Sve porodice ubijenih i nestalih osoba sa područja Zvornika, a koje žive sada na teritoriji Kalesije imat će moju podršku u svemu. Prema podacima udruženja početkom 1992.godine u Zvorniku je ubijeno 1.573 osobe, a još uvijek nisu pronađene kosti 418 žrtava zločina. Nadam se da će što prije i oni biti pronađeni kako bi njihove poridice znale gdje su im kosti i kako bi mogli doći na njihov mezar, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

Džafić je pozvao porodice nestalih osoba da istraju u traženju svojih najmilijih te da se izvrši pritisak na Tužilaštvo kako bi počeli raditi na kažnjavanju zločinaca koji su ubijali civile Zvornika, ali i drugih gradova u Podrinju gdje su 1992.godine počinjeni zločini.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map