Načelnik Sead Džafić primio delegaciju EUFOR-a

Općinski načelnik Sead Džafić danas je razgovarao sa predstavnicima EUFOR-a, LOT – TIM Tuzla.

Predstavnike EUFOR-a je zanimala trenutna situacija na području općine Kalesija i dosadašnja iskustva u radu općinskog načelnika.

Načelnik Džafić je predstavnike EUFOR-a upoznao da su pokrenute aktivnosti na reformi općinske administracije, uvođenju novog radnog vremena u Organu uprave, pokretanju procedura na uvođenju ISO standarda, stvaranju poslovne klime…

Dodao je da je prije njegovog dolaska na poziciju načelnika u općini Kalesija bilo 1.100 neriješenih zahtjeva građana za izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. U cilju smanjenja broja ovih zahtjeva organiziran je veći broj timova koji svakodnevno rade na rješavanju zahtjeva građana.

„Ovdje sam zbog građana i privrednika. Ne koristim službeni automobil, svoj lični dohodak svakog mjeseca dijelim građanima u stanju socijalne potrebe, učenicima i studentima. Moja želja je da imamo brzu i efikasnu administraciju, bolju infrastrukturu i da obezbijedimo ambijent za nove investicije i ulaganja u Kalesiji. Moramo učiniti sve da zaustavimo odlazak mladih ljudi iz naše zemlje, a to možemo uraditi jedino ako im damo šansu i obezbijedimo nova radna mjesta“, kazao je načelnik Džafić.

Predstavnici EUFOR-a su iznijeli mišljenje da građani općine Kalesija mogu biti sretni što je za načelnika došao čovjek iz privrede, kojem su problemi građana i privrednika prioritet u radu. Naglasili su da se uvođenjem evropskih standarda, poput primjera iz Kalesije i još nekih općina, trebaju voditi i drugi nivoi vlasti kako bi se BiH što prije pridružila EU.