Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Načelnik Sead Džafić upriličio prijem za eksperte iz Japana

Općinski načelnik Sead Džafić, sa saradnicima, jučer je upriličio prijem za delegaciju eksperata iz Japana koji u našoj državi borave u okviru konferencije GEO-EXPO.

Predvođeni dr. Sabidom Zekanom profesorom na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ugledni profesori iz Japana načelnika općine Seada Džafića upoznali su sa ciljem istraživanja koja prave u BiH, stavljajući poseban akcenat na klizište u Paraćima i Horozovini koje se aktiviralo 2014. godine.

Profesori zajedno sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem obišli su i klizište u Lipovicama koje je prekinulo putnu komunikaciju u ovom naselju te ugrozilo nekoliko stambenih objekata.

Sa uvaženim profesorima smo dogovorili da im dostavimo projekat za sanaciju klizišta u Lipovicama, a oni će predložiti metode sanacije te će aplicirati prema Vladi svoje države kako bi nam pomogli da isto završimo. Također mi smo obišli i klizište u Paraćima i Horozovini za koje će uraditi projekat sanacije, kazao je načelnik Sead Džafić.

Budžet koji imamo nije dovoljan da mi sami krenemo u ove projekte te se nadamo da ćemo u saradnji sa Vladom Japana i drugim donatorima to uspjeti, zaključio je Džafić.

Profesor Sabid Zekan zahvalio se načelniku na gostoprimstvu te je izrazio želju da zajedno RGGF i Općina Kalesija rade na projektima vezano za sanaciju klizišta na teritoriji Kalesije sa kojima će se aplicirati prema Japanskoj agenciji za razvoj kako bi to što prije bilo sanirano i uređeno.

Prema riječima profesora Narikazu Shimizua teren koji su obišli u Lipovicama, Paraćima i Horozovini je nestabilan te je iz tih razloga potrebna detaljna analiza tla kako bi se vidjelo kojim metodama krenuti u sanaciju klizišta koja su se pojavila 2014.godine.

Pored Kalesije delegacija će posjetila Tuzlu i Srebrenik a u planu su obići i druga klizišta u Sapni, Teočaku, Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici.

Pored profesora Narikazu Shimizua sa Yamaguchi univerziteta u posjeti Kalesiji prisustvovali su i profesori Hideaki Marui, Naoki Watanabe i Joshinori Ito sa Niigata univerziteta, Akihiko Wakai sa Gunma univerziteta te Gen Furuya sa Toyama univerziteta u Japanu.