Načelnik Sead Džafić upriličio prijem za eksperte iz Japana

Općinski načelnik Sead Džafić, sa saradnicima, jučer je upriličio prijem za delegaciju eksperata iz Japana koji u našoj državi borave u okviru konferencije GEO-EXPO.

Predvođeni dr. Sabidom Zekanom profesorom na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ugledni profesori iz Japana načelnika općine Seada Džafića upoznali su sa ciljem istraživanja koja prave u BiH, stavljajući poseban akcenat na klizište u Paraćima i Horozovini koje se aktiviralo 2014. godine.

Profesori zajedno sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem obišli su i klizište u Lipovicama koje je prekinulo putnu komunikaciju u ovom naselju te ugrozilo nekoliko stambenih objekata.

Sa uvaženim profesorima smo dogovorili da im dostavimo projekat za sanaciju klizišta u Lipovicama, a oni će predložiti metode sanacije te će aplicirati prema Vladi svoje države kako bi nam pomogli da isto završimo. Također mi smo obišli i klizište u Paraćima i Horozovini za koje će uraditi projekat sanacije, kazao je načelnik Sead Džafić.

Budžet koji imamo nije dovoljan da mi sami krenemo u ove projekte te se nadamo da ćemo u saradnji sa Vladom Japana i drugim donatorima to uspjeti, zaključio je Džafić.

Profesor Sabid Zekan zahvalio se načelniku na gostoprimstvu te je izrazio želju da zajedno RGGF i Općina Kalesija rade na projektima vezano za sanaciju klizišta na teritoriji Kalesije sa kojima će se aplicirati prema Japanskoj agenciji za razvoj kako bi to što prije bilo sanirano i uređeno.

Prema riječima profesora Narikazu Shimizua teren koji su obišli u Lipovicama, Paraćima i Horozovini je nestabilan te je iz tih razloga potrebna detaljna analiza tla kako bi se vidjelo kojim metodama krenuti u sanaciju klizišta koja su se pojavila 2014.godine.

Pored Kalesije delegacija će posjetila Tuzlu i Srebrenik a u planu su obići i druga klizišta u Sapni, Teočaku, Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici.

Pored profesora Narikazu Shimizua sa Yamaguchi univerziteta u posjeti Kalesiji prisustvovali su i profesori Hideaki Marui, Naoki Watanabe i Joshinori Ito sa Niigata univerziteta, Akihiko Wakai sa Gunma univerziteta te Gen Furuya sa Toyama univerziteta u Japanu.