Načelnik upriličio prijem za učesnike Marša mira Srebrenica-Vukovar

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima danas je upriličio prijem za ovogodišnje učesnike Marša mira Srebrenica-Vukovar.

Pred njima je put dug oko 350 kilometara, a započeli su ga jučer nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe u Memorijalnom centru Potočari. Učesnici ovog pohoda 18. novembra će prisustvovati mimohodu posvećenom žrtvama Vukovara, jer protekle 24 godine širom Hrvatske raznim manifestacijama obilježava se godišnjica genocida u Srebrenici, a, osim toga, nekoliko maratona iz susjedne zemlje svakog 11. jula dolazi u Potočare.

Načelnik općine Kalesija učesnicima je poželio dobro došlicu u prvi oslobođeni grad u BiH istakavši da ovaj pohod pokazuje da ljudi koji su preživjeli genocide suosjećaju i sa nevino ubijenim u Vukovaru.

Predsjednik Odbora za organizaciju Marša mira Srebrenica-Vukovar Zulfo Salihović zahvalio se načelniku Kalesije Seadu Džafiću rekavši da je i proteklih godina bio tu i pomogao u samoj organizaciji.

Zaista je lijepo kada dođete u općinu i dočekaju vas prvi ljudi. Zajedno sa načelnikom smo položili cvijeće i prisjetili se šehida i poginulih boraca koji su živote dali za slobodnu Kalesiju. Borili smo se za domovinu Bosnu i Hercegovinu, za slobodu i svoje živote, kazao je Salihović u svom obraćanju.

On je načelniku Seadu Džafiću uručio i cvijet Srebrenice simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

Učesnike Marša mira iz Kalesije su ispratili predstavnici boračkih udruženja i organizacije te učenici MSŠ Kalesija zajedno sa profesorom Edinom Lokmićem.