Obilježen 23.maj Dan općine Kalesija

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima i direktorom Agencije za razvoj Edinom Glogićem, predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Senadom Alićem, premijerom u Vladi TK Jakubom Suljkanovićem, ministrom finansija Miralemom Nuhanovićem, ministricom za kulturu, sport i mlade Slavenom Vojinović, ministrom poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Mufidom Klinčevićem, ministrom trgovine turizma i saobraćaja Mirsadom Gluhićem, ministrom za boračka pitanja Enesom Gegićem, ministrom privrede Osmanom Puškarom, ministricom za rad, socijalnu politiku i povratak Sandrom Memić, te sa federalnim ministrom za izbjegle i raseljene osobe Edinom Ramićem, poslanicima u Skupštini TK, vijećnicima u Općinskom vijeću, predstavnicima Civilne zaštite TK, predstavnicima boračkih udruženja i političkim subjektima položio je danas cvijeće i proučio fatihu na centralnom spomen obilježju u Kalesiji povodom obilježavanja 23.maja Dana općine Kalesija.

Nakon polaganja cvijeća u BKC-u “Alija Izetbegović” održana je i Svečana akademija na kojoj je govorio predsjedavajući OV Kalesija Enes Idrizović, načelnik Kalesije Sead Džafić, premijer u Vladi TK Jakub Suljkanović, general Armije RBiH Salih Malkić te u ime nagrađenih Adnan Karić predsjednik OK Bosna Kalesija.

Kalesiju smo odbranili našim zajedništvom i prije 26 godina porazili neprijatelja ovdje, nanijeli mu poraz i poslali poruku svim patriotama da je neprijatelj ranjiv i da ga je moguće zaustaviti. Mi smo ga zaustavili u Kalesiji i postali smo prvi oslobođeni grad u BiH, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je svim građanima uputio čestiku u povodu Dana oslobođenja Kalesije od agresora, a posebno je ovaj dan čestitao borcima i članovima porodica poginulih boraca i šehida koji su živote dali za slobodnu Kalesiju.

Premijer uVladi TK Jakub Suljkanović rekao je da se napredak Kalesije primjeti u odnosu na dosadašnje godine i da će Vlada na čijem je on čelu pomoći razvoj ove općine koja je 1992.godine pokazala kako se brani ne samo Kalesija već i Bosna i Hercegovina.

Na Svečanoj akademiji općinski načelnik Sead Džafić i predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović uručili su i najveća općinska priznanja.

Medalja sa zlatnim grbom uručena je posthumno Erni Sinanović mladoj odbojkašici, reprezentativki BiH koja je početkom ove godine život izgubila u saobraćajnoj nesreći a u ime porodice priznanje je preuzeo njen otac Sulejman Suljo Sinanović.

Plaketu sa zlatnim grbom dobili su Organizacija demobilisanih boraca općine Kalesija, sportista Huso Turić i Odbojkaški klub Bosna koji je izborio plasman u Premijer ligu BiH i ispisao najbolju sportsku priču.

Akademiju su uljepšali i članovi dramskog studija “Ankata” Kalesija, kao i članovi GKUD-a “Halisije”, te Eldin Barčić.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i glavni imam MIZ-a Kalesija Enver ef.Alić, imam Čaršijske džamije Bilal ef. Husić, savjetnik njegove ekselencije konzula Hrvatske u Tuzli Josip Ćular, predsjednica Općinskog suda Kalesija Dražena Pejanović, načelnik PU Kalesija, komandir PS i OKP Kalesija te mnogi drugi gosti i zvanice iz BiH.