Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Obilježen 8.maj Dan otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići

Datum: 8.05.2021. 13:47

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, danas je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović zajedno sa savjetnikom načelnika Rusmirom Hasanovićem prisustvovao obilježavanju 8.maja Dana otpora i stradanja Bošnjaka u MZ Memići.

Delegacija Općine Kalesija zajedno sa ministrom za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edinom Ramićem te sa predstavnicima boračkih udruženja i organizacija položila je cvijeće te proučila fatihu na spomen obilježju poginulim borcima i civilnim žrtvama agresije sa područja ove MZ.

Prisutnima se obradio i Mensur Malović zvani Zlaja koji je kao maloljetni pripadnik Armije RBiH stao u odbranu Memića i drugih kalesijskih naselja.

On se u svom obraćanju prisjetio svojih saboraca koji su poginuli tog 8.maja, ali i civila koji su ubijani od komšija Srba tih majskih dana.

Predsjednica Udruženja poginulih boraca i šehida, Hanifa Bukvarević u svom obraćanju je kazala da naši mlađi naraštaji ne smiju zaboraviti ono što se dešavalo u Memićima, ali i drugim općinama i gradovima u našoj domovini.

Općina Kalesija će zajedo u saradnji sa MZ Memići pokušati kroz zakonsku proceduru da ovaj datum uvrsti u bitne događaje za obilježavanje na području naše općine, jer na taj način će se sačuvati sjećanje na heroje i borce iz Memića koji su među prvima stali u odbranu domovine i koji su se suprostavili neprijatelju koji je nadirao iz više pravaca, rekao je Mujo Tosunbegović.

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić također se obratio prisutnima uz poruku da zločini ne smiju biti zaboravljeni i da se o njima mora pričati kako bi mlađe osobe koje rastu u miru znale da su njihovi očevi, djedovi i komšije storili tu slobodu i mir.

Nakon programa obilježavanja 8.maja Dana otpora i stradanja Bošnjaka u MZ Memići, prisutni su odali počast i proučili su fatihu civilnim žrtvama koje su spaljene u Hamlijašima od strane agresora.

U haremu „Hemlijaške džamije“ proučen je Jasin za nevino ubijene i spaljene civile iz Hemlijaša koji su ubijeni na današnji dan 1992.godine.

Za ubistva Bošnjaka, civila iz Hemlijaša i MZ Memići još uvijek niko nije odgovarao pred Sudovima u našoj državi.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map