Obilježen Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope u Kalesiji

Polaganjem cvijeća na partizanskom spomen obilježju u Kalesiji Gornjoj, započelo je danas obilježavanje Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Cvijeće je prvo položila delegacija Antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata na čelu sa predsjednikom Sejfom Softićem, a zatim i općinski načelnik Sead Džafić te predstavnici političkih partija.

Nakon toga cvijeće je položeno i proučena fatiha i na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, gdje su cvijeće položili i predstavnici boračkih udruženja sa područja naše općine.

Na Svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9.maja govorio je Sejfo Softić predsjednik Antifašista i boraca NOR-a koji je rekao da su anfiašisti u Kalesiji u do sada najboljem položaju jer za svoje aktivnosti imaju podršku načelnika Seada Džafića.

On je kazao da će antifašisti uvijek braniti Bosnu i Hercegovinu i njene granice te da komšije sa istoka i susjedi sa zapada nikada neće uspjeti da je podjele.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića prisutnima se obratila šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović istakavši da fašizam još uvijek nije pobjeđen, ali da će hrabri sinovi Bosne i Hercegovine i antifašisti zajedničkim snagama uspjeti da ga poraze na ovim područjima.

Hata Mujčinović je istakla i da nije zadovoljna posjetom učenika svih škola sa područja Kalesije današnjoj Svečanoj akademiji jer upravo učenici trebaju da znaju sve o borbi protiv fašizma u periodu 1941-1945, ali i borbi u periodu od 1992-1995. godina.

Prigodnim referatom o Danu Evrope i Danu borbe protiv fašizma prisutnima se obratio profesor doktor Sead Selimović, a u kulturnom programu učestvovali su učenici OŠ Kalesija, članovi GKUD-a “Halisije” Kalesija kao i magistar glume Nermin Hodžić.

Sa Svečane akademije povodom Dana Evrope i Dana borbe protiv fašizma upućen je i protest zbog privođenja generala Atifa Dudakovića i pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora.