Obilježen Dan MZ Tojšići

U sklopu obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija, danas je u naselju Tojšići obilježen Dan ove MZ.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića cvijeće su položili i odali počast poginulim borcima i šehidima Tojšića, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Kalesija Damirom Džafićem.

Cvijeće su položili i predstavnici Vijeća MZ Tojšići  sa predsjednikom Mujom Kadićem, predstavnici boračkih udruženja i organizacija te članovi kulturno umjetničkih društava koja egzistiraju u ovom naselju.

Žao mi je što danas u Tojšićima nema veći broj naših sugrađana da dođu i da odaju počast onima koji živote dadoše da bi mi danas uživali ovu slobodu, kazao je predsjednik Vijeća MZ Mujo Kadić.

On je rekao da su predstavnici Vijeća MZ obišli sva spomen obilježja na području MZ Tojšići te da su položili cvijeće i odali počast svim poginulim borcima i šehidima. Kadić se u svom obraćanju prisjetio i ratnih dana u ovom naselju kao i borbi koje su njegovi sugrađani vodili na ratištima širom Kalesije. 

Prisutnima u Tojšićima obratili su se i ratni imam Ibrahim ef. Gutić kao i Šemsudin Ćatić koji je govorio i formiranju Samostalnog bataljona Tojšići.

Naš bataljon formiran je  jednom voćnjaku, u dvorištu škole, a nedugo nakon toga prerasli smo u vojsku koja je davala maksimum na svim ratištima gdje smo časno se borili pod zastavom države Bosne i Hercegovine istakao je Ćatić.

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović zahvalio se mještanima Tojšića ali i drugih naselja koji njeguju i čuvaju uspomenu na one koji su se borili za domovinu BiH, a posebna zahvalnost onima koji dadoše nešto najvrijednije, a to je život. 

Također, on je istakao da su Tojšićani znali u vrijeme agresije pokazati svoje gostoprimstvo kada su mnoge izbjeglice smjestili u svoje domove, a danas u miru pokazuju svoj patriotizam i pričaju o hrabrosti svojih najboljih boraca.

U sklopu obilježavanja Dana MZ Tojšići odigran je i šahovski turnir u prostorijama FK Sloga, a za večeras je planiran i tradicionalni koncert KUD-a „14.maj“ iz Tojšića.