Obilježena 24.godišnjica od historijske bitke na Lisači

Delegacija Općine Kalesija predvođena načelnikom Seadom Džafićem te delegacije boračkih udruženja Kalesije i Tuzlanskog kantona položile su danas cvijeće i proučile Fatihu na spomen obilježju podignutom poginulim borcima Armije RBiH koji su živote izgubili u oslobađanju Lisače 1994.godine.

Ovo je bitka gdje su pripadnici Armije RBiH pokazali hrabrost ali i ljudskost, jer su svi zarobljeni agresorski vojnici predati Crvenom križu. Zahvaljujući našim vojnicima iz Kalesije koji su zauzeli ovo četničko uporište sigurniji su bili i stanovnici Tuzle, Sapne i Teočaka jer su granate sa ovog brda sijale smrt. Danas kada obilježavano 24.godine od ove historijske bitke nema onih koji za govornicama ili pred kamerama se navodno zalažu za borce i porodice šehida njih nema na ovakvim obilježavanjima, kazao je u svom obraćanju načelnik Sead Džafić.

On je istakao da će sve učiniti da se bitci na Lisači u narednim godinama posveti veća pažnja, a u budžetu Općine Kalesija za narednu godinu odredit će se i sredstva za izgradnju spomenika i uređenje putne infrastrukture iz pravca Jajića.

O herojstvu kalesijskih boraca koji su 1994.godine vodili borbe, a zatim i zauzeli i zarobili 61 agresorskog vojnika govorio je Šemso Muminović ratni komandant 206.viteške brigade.

Zaista bitka na Lisači može se izučavati u udžbenicima historije jer ono što je ovdje urađeno nije nikada primjenjeno u historiji ratovanja u Bosni i Hercegovini. Naše jedinice uspjele su da u potpunosti blokiraju agresorske snage i da im onemoguće bilo kakvo izvlačenje sa ovih položaja. Četnici nisu očekivali da će jedinice Armije RBiH, a posebno “Gazije” napasti u jesen kada opadne lišće, ali to se dogodilo i oni su bili u okruženju 17 dana kada su se na Dan državnosti BiH predali. Pokušali su iz Vojske RS da svojim vojnicima preko helikoptera dostave hranu i municiju, ali su i to naše jedinice spriječile. Lisači se treba dati veći značaj i u Tuzlanskom kantonu i načelnik Sead Džafić za sve aktivnosti koje pokrene imat će podršku nas boraca i udruženja, istakao je Muminović.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe na spomen obilježju učesnici pohoda na Lisaču obišli su i plato gdje je prigodan referat o Lisači i borcima Armije RBiH pročitala Jasmina Šehić.