Obilježena godišnjica ubistva Nefise Osmančević u Gojčinu

Sekretar Općine Kalesija Mujo Tosunbegović i šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović u ime općinskog načelnika Seada Džafića zajedno sa predstavnicima Vijeća MZ Jelovo Brdo i Gojčin jučer su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen obilježju Nefise Osmančević prve civilne žrtve agresije na Kalesiju.

Svih žrtava agresije trebamo se sjećati i mlađim naraštajima pričati o svemu što se dešavalo na ovim prostorima. Daleko nadmoćniji neprijatelj je 2.maja započeo sa napadima na Gojčin i Jelovo Brdo ubijajući i rušeći sve pred sobom samo iz razloga što je riječ o muslimanima koji su glasali za nezavisnost države Bosne i Hercegovine, kazala je Hata Mujčinović.

Ona je ujedno i predstavnicima MZ Jelovo Brdo i Gojčin čestitala Dan MZ, istakavši da je ponosna na sve ono što su učinili u odbrani u toku agresije, ali i za sve ono što čine u miru kako bi svima bilo bolje u ovim naseljima.

U ime Vijeća MZ prisutnima se obratio i Ruvejd Osmančević koji je kazao da mještani ovih naselja pamte kroz šta su prošli 1992.godine kada su ih napali vojnici JNA i njihe prve komšije te da nikada neće zaboraviti svoje civilne žrtve kao ni šehide i poginule borce koji dadoše živote za slobodnu zemlju Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom na preporuke Kriznih štabova, ove godine obilježavanje godišnjice pogibije Nefise Osmančević proteklo je bez većeg prisustva mještana.