Općina Kalesija pokreće bratimljenje sa općinom iz pokraine Kayseri

Predsjednik Udruženja Bošnjaka u Izmiru Hamza Yavuz, zajedno sa predstavnikom Međunarodne balkanske korporacije Sahudinom Kačarom te sa predstavnicama Udruženja Sumeja, Snaga nezavisne žene i žrtve rata „Foča 92-95“ boravili su jučer u Kalesiji gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem.

Tema sastanka u zgradi Općine Kalesija bilo je bratimljenje ovog prvog oslobođenog grada u BiH sa jednom od općina iz pokraine Kayseri koja je jedna od najrazvijenijih u Turskoj.

Mi želimo da dođe do bratimljenja Kalesije i Turske jer želimo da povežemo našu kulturu, običaje ali i da ojačamo ekonomsku saradnju kako bi pomogli našoj braći koji žive tu, kazao je Hamza Yavuz predsjednik Udruženja „Bošnjaka“ iz Turske.

On ističe da će u dogovoru sa načelnikom Kalesije u Turskoj predstaviti i neke od projekata koji bi mogli biti urađeni u narednom periodu, ali i da pomogne predstavljanje firmi iz naše države na sajmovima širom Turske.

Cilj naše posjete je da uspostavimo saradnju sa Kalesijom. Želimo da podržimo privredu, obrazovanje i sport u ovoj općini i povežemo privrednike kako bi sarađivali čime bi se stvarale mogućnosti za zajednička ulaganja u BiH, istakao je Sahudin Kačar na sastanku sa načelnikom općine.

Općinski načelnik Sead Džafić gostima je predstavio mogućnosti ulaganja u Kalesiju, ali i projekte poput izgradnje predškolske ustanove, škola te parka koji bi mogli nositi nazive Turske.

Turska se pokazala kao veliki prijatelj naše države i mi ćemo već na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća usvojiti odluku da pokrenemo bratimljenje sa jednom od općina iz pokraine Kayseri. Tu sam za svaki vid saradnje koji će donijeti dobro našim građanima, kazao je načelnik Džafić.

Nakon sastanka sa načelnikom, delegacija iz Turske je obišla Kalesiju kao i udruženja sa kojima od ranije imaju saradnju.