Općina Kalesija potpisnica “Inicijative za zeleniju i održivu budućnost”

Općinski načelnik Sead Džafić danas je potpisao “Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost” koja je dio zajedničkog programa “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini”, koji finansiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije (UN), a provode UN agencije: UNDP , UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO.

Vrijednost ovog programa na nivou BiH iznosi oko 8,4 miliona KM.

Mi smo uz saradnju sa UNDP-om danas počeli sa sadnjom 600 sadnica kestena, lipe i javora čime ćemo uljepšati naš grad, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On ističe da će u narednom periodu biti zasađeno drveće od kružnog toka do Gradske dvorane čime će se u Ulici Žrtva genocida u Srebrenici formirati aleja lipa, zatim od kružnog toka do Olanovice pored novoizgrađene ulice, kao i od podvožnjaka do rijeke Spreče.

Prvo stablo danas su zasadili općinski načelnik Sead Džafić, ispred UNDP-a Lejla Begović kao i učenica MSŠ Kalesija Elma Imamović.

Pozivamo građane Kalesije, posebno mlade ljude da njeguju ovo drveće i da ga ne uništavaju kako bi buduće generacije imale uređeno i zdravo mjesto za šetnju i izlazak, istakao je Sead Džafić.

Cilj ovog zajedničkog programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u različitim sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječja zaštita, zdravlje i poljoprivreda. Program stavlja poseban naglasak na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, kao i na afirmaciju procesa strateškog planiranja informiranog rizicima, s naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva.