Općina Kalesija učinila sve da prvačići imaju sve što je potrebno za predškolsko obrazovanje

Šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti općine Kalesija Hata Mujčinović održala je jučer sastanak sa članovima Aktiva direktora osnovnih škola sa područja naše općine na kojem se razgovaralo o upisu djece u prvi razred osnovne škole.

Mi smo ove godine sve završili na vrijeme i svaka od škola dobila je potreban didaktički materijal kao i po jedan kopir aparat što će uveliko pomoći prilikom pripreme materijala za upis prvačića, kazala je tom prilikom Hata Mujčinović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja naše općine Fahrudin Hamzić ističe da će upis prvačića početi u prvoj sedmici marta mjeseca, a da će u aprilu krenuti obavezan vid predškolskog odgoja i obrazovanje.

Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju TK, predviđeno je da svako dijete u godini prije polaska u školu pohađa obavezno predškolsko obrazovanje. Potpuna primjena ovog zakona u Tuzlanskom kantonu počela je školske 2014/2015.

S obzirom da općina Kalesija nema javnu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanja praksa je da se obavezni dio predškolske obuke obavi u kalesijskim osnovnim školama.