Općinski načelnik potpisao sporazum o saradnji sa Caritasom iz Švicarske

Općinski načelnik Sead Džafić danas je potpisao sporazum o međusobnoj saradnji između Caritasa Švicarske i Općine Kalesija na projektu „Socio-ekonomsko osnaživanje, suprostavljanjem energetskom siromaštvu“.

Ovim sporazumom se utvrđuju međusobna prava i obaveze Caritasa i Općine Kalesija za realizaciju projektnih aktivnosti, koje podrazumijevaju ankete i savjetovanje građana.

Mi smo danas potpisali sporazum u kojem stoji da će Caritas preko realizatora projekta a to je Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle obići oko 1.500 domaćinstava na području naše općine gdje će biti podjeljene led sijalice kako bi se smanjila potrošnja energije, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On ističe da će građani imati mogućnost i da se informišu o tome kako da uštede energiju, kako da smanje potrošnju u domaćinstvima i slično.

Fuad Imamović rukovodilac projekta prilikom potpisivanja ugovora kazao je da je Općina Kalesija izabrana među šest općina u TK u kojoj će se ovaj projekat provoditi, a isto tako načelnika je upoznao sa mogućnošću da jedna od obrazovnih ustanova u Kalesiji dobije toplotne pumpe čime bi se smanjila upotreba uglja, a samim tim i zagađenje zraka.

Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle ističe da je ovo dobra projekat koji će pomoći da se smanji zagađenje u TK jer smo svjedoci da posebno u ovim danima imamo zagađenje zraka koje utiče na zdravlje ljudi.

Za namjene i provođenje ovog sporazuma Općina Kalesija će izdvojiti 15.000 KM , dok će Caritas izdvojiti 23.100 KM. Projekat počinje sa realizacijom od sutra i trajat će do 31.08. naredne godine.