Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Općinski načelnik potpisao ugovor za realizaciju projekta vrijednog preko 350 hiljada KM

Datum: 19.03.2021. 08:30

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Crvenog križa Kalesija Safet Šahmanović te predstavnici Švicarskog Crvenog križa potpisali su tripartitni ugovor vrijedan preko 350 hiljada KM.

Riječ je o projektu pod nazivom „Staranje i zdravlje“ (Njega i pomoć u kući) koji će se provoditi u naredne četiri godine.

Sveobuhvatna namjera navedenog partnerstva je zajednički rad na ciljevima da starije i hronično bolesne osobe sa područja Kalesije imaju pristup njege i pomoći u kući. Također, starije osobe imaju mogućnost da se aktivno uključe i doprinesu inicijativama za unapređenje položaja starijih osoba u zajednicama, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Načelnik je istakao da su donatorska sredstva u ovom projektu preko 205.000 KM, dok će općina u naredne četiri godine sufinansirati sve sa 150.000 KM.

Potpisivanje ovakvog ugovora je dokaz da se brinemo o starim osobama i da želimo da pomognemo da u kući dobiju njegu i pomoć koja im je potrebno, rekao je Džafić.

Prema riječima Safeta Šahmanovića sekretara Crvenog križa Kalesija kroz ovaj projekat bit će zaposleno i nekoliko osoba sa odgovarajućim kvalifikacijama sa područja naše općine.

Šahmanović se zahvalio načelniku za svu podršku koju pruža radu CK kao i za brigu koju vodi o ugroženim kategorijama stanovništva.

Prilikom potpisivanja ugovora, prisutnima se obratila i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Dätwyler Scheuer koja je kazala da, koristeći inovativan pristup i znanje i iskustvo iz Švicarske, ovaj projekt primjenjuje novi model kućne njege za 1.500 starijih osoba u općinama i gradovima Brčko, Doboj, Foča, Kalesija, Lukavac, Prnjavor, Šamac, Tuzla, Žepče i Živinice.

U vremenu u kojem živimo, suočeni s tranzicijskim promjenama, globalnim ekonomskim i zdravstvenim krizama koje pogađaju naročito stare i nemoćne, dobili smo sjajnu priliku da djelujemo na prevazilaženju nekih od navedenih problema – kazala je direktorica Švicarskog crvenog križa u BiH Mihela Hinić.

Tim projektom će, kako naglašava, zajedno sa partnerima raditi na institucionalizaciji brige o starijim osobama, a vodeću ulogu u tom poslu će preuzeti Društvo Crvenog krsta/križa u BIH.

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map