Općinski načelnik preuzeo 2,3 miliona kvadratnih metara deminirane površine na Visu

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su na brdu Vis općinskom načelniku Seadu Džafiću predale na korištenje preko 2,3 miliona kvadratnih metara deminirane površine.

Ovo je veliki dan za nas, jer Vis je sada čista zona što nam pruža mogućnost da u budućnosti ulažemo i razvijamo turizam na ovoj lokaciji. Predstavnici Oružanih snaga BiH uz podršku BH MAC-a očistili su zaista velike površine i hvala im na tome u ime svih naših građana. Ranije smo krenuli sa deminiranjem na Lisači i to ćemo privesti kraju, a poslali smo molbu da jedan tim krene sa deminiranjem u Seljublju. Očekumemo da i to privedemo kraju i da u naredne četiri godine Kalesija bude čista zona, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Ovaj način deminiranja je najnovija metoda koja se koristi u BiH i mogu slobodno reći da je to budućnost. Mi smo na zahtjev Općine Kalesija napravili projekat deminiranja ove površine, učestvovali smo u prikupljanju informacija i 2,5 godine smo pratili rad Oružanih snaga. U tom periodu nismo imali nijedne nesreće, a pronađeno je preko 170 minsko eksplozivna sredstva od čega je najveći broj nagaznih mina. U cijelom projektu moram da kažem da smo imali veliku podršku u svemu od strane Općine Kalesija i načelnika, kazao je Irfan Pehlić šef regionalnog ureda BH MAC-a.

Predstavnici Oružanih snaga BiH prisutne na današnjoj primopredaji deminiranog terena upoznali su sa metodama koje su korištene prilikom čišćenja ovog lokaliteta istakavši da su zahvalni predstavnicima Civilne zaštite Kalesija te općinskim načelnikom koji su pružili pomoć u pronalaženju osoba koje su svojim informacijama pomogle da se određen broj mina pronađe i uništi.