Općinski načelnik razgovarao sa direktorom Milkosa

Problemi sa kojima se susreću poljoprivrednici prvenstveno mljekari na području naše općine bila je tema današnjeg sastanka općinskog načelnika Seada Džafića i Adina Fakića direktora mljekare „Milkos“ iz Sarajeva koja je ujedno i vlasnik Farme „Spreča“ u Vukovijama Donjim.

Na sastanku kojem su prisustvovali sekretar Mujo Tosunbegović, savjetnik načelnika Fikret Suljkanović te šef u Službi za privredu i budžet u čijoj nadležnosti je i poljoprivreda Abdulah Gutić govorilo se i o izdvajanjima Općine Kalesija za oblast poljoprivrede.

Općina Kalesija na godišnjem nivou izdvoji oko 150.000 KM za oblast poljoprivrede, tu su poticaji, premije, nabavka plastenika kao i isplate za uginuća stoke. Mišljenja sam da ta sredstva nisu dovoljna za poljoprivrednike, te ćemo se truditi da u narednim godinama u skladu sa Budžetom obezbjedimo dodatna sredstva, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Meni je drago što načelnik želi da zajedno krenemo u rješavanje problema u poljoprivredi i žao mi je što današnjem sastanku nije prisustvovao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji je zbog obaveza izostao kako bi ga upoznali sa onim što mi radimo i na koji način obrađujemo državno poljoprivredno zemljište koje smo dobili u zakup i koliko mlijeka sa Sprečkog polja ide u naše pogone svakodnevno, istakao je Fakić.

On je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Kalesija kao i nadležnim službama koje su tu da pomognu u bržem rješavanju određenih poteškoća.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu zajednički nastupa prema većim nivoima vlasti kako bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo i kako bi se problemi oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta rješili te kako bi zemljište dobijali istinski poljoprivrednici koji od toga žive, a ne oni koji nemaju ni jedno grlo stoke u svojim štalama.