Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Općinski načelnik razgovarao sa direktorom Milkosa

Problemi sa kojima se susreću poljoprivrednici prvenstveno mljekari na području naše općine bila je tema današnjeg sastanka općinskog načelnika Seada Džafića i Adina Fakića direktora mljekare „Milkos“ iz Sarajeva koja je ujedno i vlasnik Farme „Spreča“ u Vukovijama Donjim.

Na sastanku kojem su prisustvovali sekretar Mujo Tosunbegović, savjetnik načelnika Fikret Suljkanović te šef u Službi za privredu i budžet u čijoj nadležnosti je i poljoprivreda Abdulah Gutić govorilo se i o izdvajanjima Općine Kalesija za oblast poljoprivrede.

Općina Kalesija na godišnjem nivou izdvoji oko 150.000 KM za oblast poljoprivrede, tu su poticaji, premije, nabavka plastenika kao i isplate za uginuća stoke. Mišljenja sam da ta sredstva nisu dovoljna za poljoprivrednike, te ćemo se truditi da u narednim godinama u skladu sa Budžetom obezbjedimo dodatna sredstva, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Meni je drago što načelnik želi da zajedno krenemo u rješavanje problema u poljoprivredi i žao mi je što današnjem sastanku nije prisustvovao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji je zbog obaveza izostao kako bi ga upoznali sa onim što mi radimo i na koji način obrađujemo državno poljoprivredno zemljište koje smo dobili u zakup i koliko mlijeka sa Sprečkog polja ide u naše pogone svakodnevno, istakao je Fakić.

On je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Kalesija kao i nadležnim službama koje su tu da pomognu u bržem rješavanju određenih poteškoća.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu zajednički nastupa prema većim nivoima vlasti kako bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo i kako bi se problemi oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta rješili te kako bi zemljište dobijali istinski poljoprivrednici koji od toga žive, a ne oni koji nemaju ni jedno grlo stoke u svojim štalama.