Otkriveno spomen obilježje za ubijene a zatim spaljene Bošnjake u Hemlijašima

U ime općinskog načelnika Seada Džafića danas je njegov savjetnik Fikret Suljkanović zajedno sa predstavnicom porodica ubijenih Mihnetom otkrio spomen obilježje za osam ubijenih, a zatim spaljenih Bošnjaka iz kalesijskog naselja Hemlijaši.

Naime, 8.maja 1992. godine agresorske snage potpomognute četnicima u Hemlijašima su izvršili ubistva, a zatim i spaljivanje Bošnjaka čije kosti su nakon rata ekshumirane i ukopane su u haremu džamije u ovom naselju.

Prije otvaranje spomen obilježja u džamiji je proučen tevhid svim ubijenim borcima i civilnim žrtvama agresije na BiH.

Mi nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo na ovom području. Ljudi su ubijani zbog imena, vjere i spaljivani kako bi se izbrisao svaki trag da su tu bili. Mlađim naraštajima trebamo svi zajedno pričati kako smo napadnuti od strane JNA i lokalnih četnika te vojnika koji su dolazili da ubijaju iz Srbije a zatim su isti dobili zaštitu te države. Još niko nije procesuiran za ova nedjela koja su učinjena u Hemlijašima. Zahvaljujući načelniku Seadu Džafiću i Općini Kalesija urađeno je ovo spomen obilježje tako da porodice sada znaju gdje doći i proučiti Fatihu svojim najmilijim, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić.

Općina Kalesija je za uređenje i izgradnju spomen obilježja uložila oko 10.000 KM i mi na tome nećemo stati. Svako spomen obilježje ćemo uraditi i urediti, a pozivamo i profesore da časove historije održavaju ovdje kako bi djeca učila pravu historiju o onome što se ovdje dešavalo, rekao je savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović.

On se zahvalio i predstavnicima MZ Memići te članovima Udruženja zarobljenih i nestalih lica koji su bili nosioci aktivnosti da se sve uredi i da ubijeni Bošnjaci nađu smiraj u zemlji Bosanskoj.

Ovo moramo pamtiti i nikada ne smijemo zaboraviti, poručeno je iz Hemlijaša.