Položeno cvijeće na spomen obilježje „Zlatnom ljiljanu“ Senadu Požegiću

Općinski načelnik Sead Džafić sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem danas je položio cvijeće te proučio fatihu na spomen obilježju „Zlatnom ljiljanu“ Senadu Požegiću u ulici koja nosi naziv po njemu, a koji je poginuo na današnji dan 1992.godine.

Senad Požegić je dao život da bi mi danas slobodno šetali ovom, državom. Stanje pandemije je spriječilo da nas danas ovdje bude mnogo više i da mlađi naraštaji čuju priču o ovom heroju, čovjeku koji je poginuo na ovom mjestu sa puškom u ruci i vjerom u slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je načelnik Sead Džafić.

On je pozvao nastavnike historije da kroz svoj rad pričaju priče o herojima Bosne i Hercegovine, o onima koji su dali živote za domovinu, ali i onima koji su među živima danas u Kalesiji.

Pored predstavnika Općine Kalesija cvijeće su položili i predstavnici boračkih organizacija i udruženja kao i članovi porodice Senada Požegića.

Senad Požegić u pripreme za odbranu Bosne i Hercegovine uključio se u januaru 1992.godine u sastavu prve specijalne jedinice Patriotske lige Kalesija i bio je jedan od organizatora otpora u Raincima Donjim. Početkom agresije na Kalesiju njegova jedinica je prerasla u Protivoklopni vod Opštinskog štaba TO Kalesija u kojoj je Senad bio zamjenik komandira. Odlikovan je i najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.