Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Potpisan Sporazum o izgradnji 20 stanova za raseljene osobe i izbjeglice

Datum: 7.08.2018. 10:56

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, danas je u Sarajevu savjetnik Fikret Suljkanović sa federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem potpisao Sporazum o saradnji na provođenju Potprojekta BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

U okviru ovog projekta u 18 općina bit će izgrađeno 255 stanova za raseljene osobe i izbjeglice, od čega 20 na području općine Kalesija. 

Općinski načelnik Sead Džafić je u saradnji sa Službom za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko – pravne poslove već odredio lokaciju na kojoj će se graditi pomenuti stanovi i mi dajemo punu podršku ovom projektu kako bi sve što prije počelo da se realizuje, kazao je savjetnik Fikret Suljkanović. 

Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekat BiH 6. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na preko tri hiljade porodica, odnosno oko 11 000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju koji je – zbrinjavanje 1200 porodica u ovoj godini“, kazao je ministar Edin Ramić prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima 18 općina.

Za ovaj, do sada najveći potprojekt, čiji su troškovi procijenjeni na ukupno 18,22 miliona eura, uz donaciju iz Fonda RSP u vrijednosti od 14,8 mil. eura, Bosna i Hercegovina je planirala vlastito učešće od 3,42 miliona eura.

 

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map