Potpisani ugovori za stipendiranje sa 136 studenata iz Kalesije

Hata Mujčinović šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti općine Kalesija, danas je u ime općinskog načelnika Seada Džafića potpisala ugovore sa 136 studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju iz budžeta općine.

Općina Kalesija svake godine raspisuje javni poziv za dodjelu stipendija i ove godine pravo na stipendiranje dobilo je 56 studenata, a od ranijih godina to pravo ima 80 koji su redovni studenti i po automatizmu prelaskom u narednu godinu studija ostvaruju pravo na stipendiju.

Za te namjene izdavajaju se sredstva u iznosu od 136.000 KM.

Ove godine odlukom načelnika Seada Džafića svi studenti koji su ispunjavali uslove za stipendiju istu su i dobili dakle prvobitno je bilo planirano 46 stipendija, ali načelnik je odlučio da svi koji ispunjavaju uslove budu uvršetni u finansiranje, kazala je Hata Mujčinović.

Ona se zahvalila studentima pozivajući ih da nakon studija ostanu u našoj domovini i da svoje znanje prenose na druge.

Među studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju najviše je onih sa Medicinskog fakulteta, zatim Ekonomskog, Filozofskog i Tehnološkog fakulteta.

Amira Omić koja ima prosijek ocjena iznad devet student je treće godine Ekonomskog fakulteta te ističe da prvi put ostvaruje pravo na stipendiju te će istu iskoristiti za nabavku potrebnih udžbenika ali i prevoz.

Slično će uraditi i Lejla Uščuplić koja je također student ekonomije koja se zahvalila općinskom načelniku za sve što čini da mladi imaju neka primanja kako bi sebi kupili ono neophodno za studiranje.