Predstavljeno idejno rješenje projekta „Regulacija i uređenje korita rijeke Gribaje“

U kabinetu općinskog načelnika Seada Džafića danas je predstavljeno idejno rješenje projekta „Regulacija i uređenje korita rijeke Gribaje“ u dijelu naselja Bara.

Idejno rješenje predstavila je Sabira Imamović odgovorni projektant u JP „Spreča“ Tuzla.

Rijeka Gribaja od tzv. „Žutog mosta“ u Tojšićima prema naselju Bara i Novo Naselje usljed velikih kiša pravi probleme stanovništvu, a razlog tome je uzurpacija vodnog područja kao i izgradnja nepropisnih i nelegalnih mostova koji su prepreka normalnom toku rijeke. Mi ćemo pokušati da iz budžeta općine Kalesija ali i od drugih nivoa vlasti obezbjedimo sredstva i da u predjelu sadašnje pijace iskopamo novo riječno korito, odnosno ispravimo postojeće s tim da ćemo ukloniti sve nelegalne mostove, izgraditi saobraćajnicu i na taj način ćemo ubrzati protok vode, spriječiti izlijevanje iz korita i spasiti domaćinstva koja se tu nalaze, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

Prema idejnom rješenju na ovoj dionici u dužini od 420 metara izradilo bi se riječno korito sa oblogom i ogradom od kamena.

Također prilikom predstavljanja projekta je rečeno da će starim koritom Gribaje biti izgrađena saobraćajnica sa koje će se ulaziti u privatne posjede, a uredit će se i prostor gdje se subotom održava pijaca.

U narednim danima predstavnici JP „Spreča“ Tuzla u glavni projekat će ugraditi sve ono što je dogovoreno prilikom predstavljanja idejnog rjeešenja te će isti dostaviti  na dalje postupanje predstavnicima općine Kalesija.

Predstavljanju projekta pored općinskog načelnika Seada Džafića prisustvovali su šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazim Halilović sa saradnicima Ismetom Mešićem i Fahrudinom Haličevićem, šef u Službi za prostorno uređenje Zijad Kulanić te savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović.