U BKC-u najavljeno održavanje predstava za djecu koje su podržane od Općine Kalesija

Danas je u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” u Kalesiji održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen rad dramskog studija “Ankata”.

Na konferenciji su govorili Ermin Avdić magistar umjetnosti, Sadika Kahrimanović bachelor umjetnosti, Adnan Mujkić iz Pozorišta mladih Tuzla, Hata Mujčinović šefica u Službi za opću upravu i društevene djelatnosti Kalesija te Fahrudin Sinanović direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

Ermin Avdić je prisutnima predstavio projekat nazvan “Mreža dramskih studija” koji za cilj ima da uključi što više mladih osoba u dramski studio. Trenutno ovaj projekat se realizira u općinama Kalesija, Sapna i Čelić.

On je kazao da je u radu sa djecom imao veliku podršku menadžmenta JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, ali i pokroviteljstvo općinskog načelnika koji je podržao rad sa djecom i mladima.

Dramski studijo “Ankata” u Kalesiji trenutno ima 26 članova koji su raspoređeni u dvije grupe i koji rade na pripremama predstava koje će biti izvedene u BKC-u, kazala je Sadika Kahrimanović.

Riječ je o predstavama “Ana u zemlji kišobrana” koju će izvesti djeca od prvog do petog razreda u subotu 30.juna sa početkom u 18:00 sati i “Telemanija” koja će biti izvedena 04.jula u 18:00 sati,a u kojoj nastupaju djeca uzrasta od petog do devetog razreda.

Veliku podršku ovom projektu pružio je i Adnan Mujkić iz Pozorišta mladih Tuzla koji je istakao d aje prije 14 godina krenuo sa radom u ovoj oblasti, a da danas broji 215 članova i iza sebe ima 11 predstava. On je pozvao djecu Kalesije da ne odustaju od svoga sna, a to je pojavljivanje na pozorišnim daskama.

Hata Mujčinović šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti općine Kalesija istakla je da općinski načelnik Sead Džafić pomaže kulturna dešavanja u našoj općini i da će tako i nastaviti.

Ona je pohvalila i rad direktora BKC-a Fahrudina Sinanovića rekavši da je njegovim dolaskom na ovu funkciju kultura dobila na značaju.

O uspjesima, ali i saradnji sa članovima “Ankate” govorio je i Fahrudin Sinanović kazavši da će ova ustanova na čijem je on čelu pomagati kulturu i da će sigurno do kraja ove godine se osnovati i amatersko pozorište gdje će djeca, ali i odrasli imati priliku da pokažu svoj talenat.