U Kalesiji obilježen Dan armije RBiH, „Zlatna plaketa“ dodijeljena načelniku Seadu Džafiću

Danas je u Kalesiji obilježena 27. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Postrojavanje nekadašnjih pripadnika ARBiH, MUP-a i civilne zaštite održano je na sportskom poligonu MSŠ u Kalesiji. Nakon postrojavanja, učesnici ovogodišnjeg obilježavanja Dana Armije su prodefilovali kroz centar Kalesije.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, prisutne delegacije, Vlade i Skupštine TK, općine Kalesija i Općinskog vijeća, Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata FBiH, Patriotske lige, boračkih organizacija i udruženja TK-a , civilnih žrtava rata, predstavnici političkih subjekata i drugih organizacija odali su počast najboljim sinovima općine Kalesija i svim pripadnicima ARBiH koji su dali život za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga upriličena je i Svečana akademija posvećena 15.aprilu Danu Armije Republike Bosne i Hercegovine na kojoj se obratio i općinski načelnik Sead Džafić.

Kalesija je prvi oslobođeni grad u BiH. Pokazali smo agresoru da smo jaki. U ratu smo imali heroje, oni su nam potrebni i u miru da sačuvamo granice koje smo krvlju platili. Dan armije je prilika da se okupimo i pokažemo neprijateljima da smo tu i da smo spremni da branimo državu, kazao je načelnik Džafić.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović koji je istakao da je čast danas, s ove vremenske distance, reći da je onda kada je to bilo najteže, Armija pokazala najviši stepen morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost.

Iako takvu borbu neki danas žele relativizirati, to su pokazale i dokazale brojne sudske presude. Imajući to u vidu, s ponosom danas možemo reći da je Armija RBiH na dostojanstven način odbranila građane na ovom prostoru i izuzetna je bila čast biti dijelom takve armije, rekao je Suljkanović.

Pripadnicima Armije RBiH i građanima Kalesije i delegacijama obratili su se i ispred organizacionog odbora Mirzet Alić predsjednik ODB-a „23.maj“, Muzijet Kahrimanović predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK, ispred ratnih komadanata Muhamed Avdić, general Hazim Šadić te ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević koji se prisjetio prvog otpora koji je Armija RBiH pružila na ovim prostorima i pokazala agresoru da će braniti svaki pedalj države.

Na kraju Savez demobilisanih boraca TK je dodijelio priznanja za one koji su pomogli u rješavanju socijalno-egzistencijalnih problema demobilisanih boraca, a to su premijer Jakub Suljkanović, načelnik općine Kalesija Sead Džafić, predsjednik ODB-a „23.maj“ Mirzet Alić te Radio televizija Tuzlanskog kantona.

Današnju Svečanu akademiju posvećenu Danu armije Republike BiH svojim igrama uljepšali su i članovi GKUD-a „Halisije“ Kalesija, a stihove o Bosni govorio je glumac Nermin Hodžić.