U Kalesiji obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem te predstavnicima Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ na čelu sa predsjednikom Enverom Kurtićem i sa Sejfom Softićem predsjednikom Udruženja Antifašista i boraca NOR-a danas je položio cvijeće i proučio Fatihu na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom te Dana zlatnih ljiljana.

Fašizam možda jest pobijeđen 1945.godine, ali on i danas živi u onima koji žele da dijele našu državu i da je parčaju. Nikada nećemo zaboraviti one koji u temelje nezavisnosti države Bosne i Hercegovine ugradiše svoje živote i dijelove tijela. 1992.godine napadnuti smo od strane četvrte vojne sile, ali smo pokazali svoju hrabrost i opredjeljenost da se borimo protiv fašizma i četničke ideologije, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Hrabro danas stojimo rame uz rame sa dobitnicima najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ jer oni ali i svi pripadnici Armije RBiH zaslužuju naše poštovanje jer su nam dali slobodu, zaključio je Džafić.

Enver Kurtić predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“, svim pripadnicima Armije RBiH i dobitnicima ovog priznanja uputio je čestitku istakavši da su svi zajedno branili slobodu, nezavisnost jedine države Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe na centralnom spomen obilježju, načelnik je položio cvijeće na spomen obilježju borcima Narodno oslobodilačkog rata.

Kalesija je u Drugom svjetskom ratu pokazala svoju snagu, ali najveću snagu sigurno je pokazala 1992.godine kada su borci Armije i pripadnici Teritorijalne odbrane nanijeli prve poraze JNA i četničkim hordama, čime je naš grad postao prvi oslobođeni grad u BiH. To je bio „vjetar u leđa“ svim patriotama ove države da se bore za slobodu i nezavisnost i dokaz da je neprijatelj iako bolje naoružan ipak ranjiv, rekao je Sejfo Softić predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija.