U Kalesiji obilježen Dan zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom te Dan Evrope

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, te savjetnik Rusmir Hasanović danas su u ime općinskog načelnika Seada Džafića prisustvovali obilježavanju 9.maja Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom, Dana logoraša te Dana Evrope u Kalesiji.

Delegacija Općine Kalesija je u 10:00 sati položila cvijeće te proučila fatihu šehidima i poginulim borcima čija su imena uklesana na Centralnom spomen obilježju ispred zgrade Općine, zajedno sa predstavnicima Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ koje je predvodio predsjednik Enver Kurtić te predstavnicima Stranke demokratske akcije koji su prisustvovali obilježavanju Dana zlatnih ljiljana.

Zlatni ljiljani su ljudi koji su u vrijeme kada je trebalo pokazali svoju hrabrost i svoju snagu. Njihov doprinos nezavisnosti naše domovine ne smijemo zaboraviti. Svi znamo da je Kalesija bila na udaru srbočetničkog agresora, ali su naši hrabri borci uspjeli da ih zaustave i pokažu snagu Armije RBiH koja tokom ratovanja nije ubijala civile, silovala i mučila nemoćne, kazao je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

On je istakao da Armije RBiH na području Kalesije nije imala logore za mučenje Srba, kao što su to radili pripadnici tzv. Vojske RS-a u susjednim Osmacima i Capardama, prisjetivši se na taj način i Dana logoraša koji se obilježava danas.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ Enver Kurtić istakao je da mlađi naraštaji trebaju da znaju ko su dobitnici najvećih ratnih priznanja u prvom oslobođenom gradu u BiH, te da na tome treba raditi u budućnosti.

Nakon obilježavanja Dana zlatnih ljiljana, delegacija Općine Kalesija je prisustvovala i obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope u organizaciji Udruženja antifašista općine Kalesija.

Cvijeće je položeno na partizanskom spomen obilježju u Kalesiji, a nakon toga i na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima i šehidima Armije RBiH.

Pripadnici Narodno oslobodilačkog rata na ovim prostorima su pobijedili fašizam u Drugom svjetskom ratu. Svjedoci smo da se  fašizam ponovo budi i mi moramo zajedničkim snagama sve učiniti da ga iskorijenimo kako bi živjeli u miru, kazao je predsjednik Udruženja anfifašista Sejfo Softić.

On se zahvalio općinskom načelniku koji pruža podršku u radu ovog udruženja koje se bori protiv fašizma i protiv onih koji ne vole domovinu BiH i žele da pomjeraju granice.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom prisustvovala je delegacija Socijaldemokratske partije Kalesija.