U Kalesiji obilježena godišnjica oslobođenja grada od agresora

Nizom aktivnosti danas je u Kalesiji obilježen 23.maj Dan općine Kalesija i dan kada je ova općina postala prva oslobođena u BiH od agresora. Kalesijski borci na ovim prostorima nanijeli su poraz daleko nadmoćnijem neprijatelju čime su pokazali da je agresor pobjedljiv i što je bio vjetar u leđa ostalim patriotama da krenu u odbranu i očuvanje svojih prostora.

Obilježavanje ovog datuma počelo je uličnom trkom učenika osnovnih i srednje škole u Kalesiji, a pobjednicima nagrade su uručili načelnik Kalesije Sead Džafić, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović te predsjedavajući Općinskog viječa dr. Enes Idrizović.

Nakon toga delegacija predvođena načelnikom je položila cvijeće i pročila Fatihu na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, a cvijeće su zatim položili Senad Alić i Hasiba Kurtić ispred Skupštine Tuzlanskog kantona, predstavnici boračkih organizacija i udruženja, predstavnici nevladinih i drugih organizacija te političke partije.

Mi sa ponosom možemo reći da smo prvi oslobođeni grad u BiH, na žalost to nismo u prethodnom periodu iskoristili kako bi po tome naša općina bila prepoznatljiva. Mnogi naši borci dali su živote za slobodnu Kalesiju i to im nikada ne smijemo zaboravit. Mlađima moramo pričati šta se ovdje dešavalo da znaju kako smo se odbranili časno i pošteno jer nijedan pripadnik časne Armije RBiH sa ovih prostora nije procesuiran za zločin ili nešto više, rekao je načelnik Kalesije Sead Džafić.

O bitnosti 23.maja govorio je i predsjednik Skupštine TK Senad Alić koji je kazao da su borci iz Kalesije pokazali kako se brani država, a ne samo svoje ognjište. On je kazao da Vlada TK ali i veći nivoi vlasti moraju više učiniti i pomoći da Kalesija dobije mjesto koje zaslužuje kada su u pitanju zasluge iz rata.

U sali Općinskog vijeća Kalesija održana je i Svečana sjednica na kojoj su govorili predsjedavajući OV Kalesija dr. Enes Idrizović, načelnik Sead Džafić, general Armije RBiH Mirsad Gutić, ispred Vlade TK ministar Mufid Klinčević.

Žalosno je da na obilježavanju ovakvih datuma nemamo više mladih osoba, učenika kako bi im kazali šta je ovdje bilo, kako su hrabri njihovi djedovi i očevi branili domovinu i na kraju pobijedili. Zašto skrivamo zastave BiH, istaknimo ih na kućama danas je naš dan, rekao je u svome obraćanju general Mirsad Gutić.

U povodu Dana općine danas su dodijeljena i priznanja „Medalja sa zlatnim grbom“, dodijeljena je Emini Mujanović iz Hrasna Donjeg dok su „Plakete sa zlatnim grbom“ dodijeljene posthumno Jusufu Gazibegoviću iz Prnjavora, Smajlu Mehmedoviću iz Rainaca Donjih i Šefiku Imamoviću iz Vukovija Donjih.

U ime nagrađenih prisutnima se obratila Emina Mujanović koja se zahvalila općini za najveće priznanje koje će joj biti vjetar u leđa da i dalje piše, a iza sebe već ima objavljenih pet knjiga.