U povodu Dana općine Kalesija upriličen prijem za dobitnike „Zlatnog ljiljana“ i „Zlatne policijske značke“

Općinski načelnik Sead Džafić upriličio je danas prijem za dobitnike najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ kao i za članove porodica poginulih boraca koji su odlikovani ovim ratnim priznanjima.

Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini i o tome treba da se piše u historiji. Naša djeca u školama trebaju da znaju ko su najhrabriji sinovi domovine Bosne i Hercegovine. Ovo odlikovanje su dobili oni koji su se istakli u borbama tokom agresije na našu domovinu. Mnogi od njih više nisu među živima, ali tu su njihove porodice koje ne smijemo zaboraviti, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je kazao da je ovo tradicionalni prijem na kojem budu podijeljene i hedije za dobitnike ratnih priznanja i članove porodice.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ Enver Kurtić zahvalio se načelniku koji i pored pandemije izazvane koronavirusom nije zaboravio njih i članove porodica te je organizirao prijem i zahvalio im se za sve što su učinili u odbrani domovine kao i za sve što čine da sačuvaju domovinu u miru.

Na kraju prijema načelnik je izrazio žaljenje što će Dan općine Kalesija biti proslavljen skromnije nego prethodnih godina istakavši da je to dan kada je Armija RBiH pokazala da je neprijatelj ranjiv i da se može pobjediti te da taj dan treba da bude proslavljen kako dolikuje. Kalesijska hrabrost bila je vjetar u leđa mnogim patriotama koji su stali u odbranu svoga ognjišta istakao je Džafić.